По-висока здравна вноска за хора без профилактичен преглед?

Здравният министър д-р Петър Москов заяви, че пациентите, които не посещават годишния профилактичен преглед, трябва да плащат по-висока здравна вноска.

Обратно в новината

Коментари - По-висока здравна вноска за хора без профилактичен преглед? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С по-високите вноски ще трябва да плащаме на циганите здравните осигуровки, така ли г-н Москов? Ай стига вече сте ни доили. Нека чиновниците да си плащат и те.

а и още нещо Сещам се за 3-ма приятели които ходеха по лекари до откат и все нямаше нищо и след 3 месеца умряха от рак

вместо линейки купиха лъскави коли от здравната каса Лекарите аматьори, в частната клиника работят със здравната каса ама им бавела парите та ме карт да плащам, от фирамата ме доосигуряват в друг здравен фонд че "малко " внасям за здраве -и там УЖ ме преглеждат -важното е да се усвоят едни пари !!!!!!!!!!! НЕ ИСКАМ ДА ДАВАМ И СТОТИНКА ЗА ЗДРАВНО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ- НЕЕЕЕЕ ИСКАМ ,НЕ!!!!

Г-н министре по стечение на обстоятелствата всяка година минавам 3/три/ пъти такъв преглед-1ви при джипито,2ри на ТЦЕЛК и 3ти на профилактичен от предприятието,това значи ли?че трябва да ми намалите двойно здравната осигуровка,само питам де!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ами нямам доверие на нашите лекари и не искам да ходя не на профилактичен... на никакъв преглед не искам да ходя при тях. Що народ умориха, а пък за колко още не знаем... И сега трябва да плащам, защото някакъв, който си е взимал изпитите с 2.99, трябва да си стабилизира финансовото състояние. И на всеки 10 минути да сменя диагнозата, щото е отсъствал от тази лекция и не е бил на онова упражнение. Дълбок е проблемът, започва от началното образование и свършва с доверието. И не е в това, че хората не искат да се преглеждат или да се лекуват. Но на управляващите им стига акълът само до глоби, наказания, санкции, такси и данъци. Като няма пари от производство, давайте да дерем от хората - що са с шапка, що са без шапка... И кво става сега с рейтинга на тоя министър? Някой ще каже ли. Сигурно рЕзко му се е повдигнал.

Дали няма пари! Защо няма пари! Какво стана с едни пари, дето наш ДянкоФ прибра от здр. каса?

Е,толкова можем всички,толкова правим.Само мутритеееее да са живи и здрави.........от тях наистина вече няма кой да ни освободи.Жалко за народа ни.

Въпрос към здравния министър? През седмицата като всеки пролетарий излизам в 7 сутринта и се прибирам 22 часа за да слугувам на някой си дето имал талант и страшен нюх към правеното на бизнес а не кат мене дето си е губил времето да чете некви книжки вместо да се науча да крадна. Та въпроса ми е кога по точно да отида на профилактичен преглед. А знаете ли как по точно се влиза при едно джипи? Има да чакаш поне едно 2-3 часа дори и при записан час. Бъркотията е такава че не ми остава друго освен да го карам на късмет да съм здрав. И не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против и през ден да ме гледат дали съм здрав. Само че хаосът в нашия живот е такъв че това е последното нещо за което се грижим защото да си го кажем честно...."Отвратителен ни е живота и дори и да се случи нещо неприятно, най-много да се отървем от всичко."

Г-н Москов, радвам се, че повдигате този въпрос, но Вие ходили ли сте на профилактичен преглед? Аз не съм ходил никога, но съм сигурен, че на документи не съм изпуснал такъв. Виждали ли сте как те поглежда личния лекар когато поискате да ви направят поне изследвания на кръв и урина? Няма такъв ужас като търговско дружество - домашен лекар или лекар със специалност! Ето, това променете, за да може лекарите да не ни гледат като портофейли и банкомати!

Това с профилактичните прегледи е чудесно, но като не дават направления за профилактика с оправданието, че няма. Трябва да имаш проблем за да те види специалист, а когато е налице проблем вече струваме скъпо.

Какво става с високия рейтнг на Москов, след това изказване?

Изобщо не е извън темата, ДИР. БГ !!!!!! Всички тези брътвежи на министъра са противоконституционни! Другото...... той ще го направи! :)))) Хайде сега да видим къде е спама!?!

прав си г-н министър, в тази връзка предлагам да бъдат намалявани болничните на пушачите - защото те самите не се грижат за здравето си и за тяхното лечение трябват повече дни и лекарства, отлично би било да има ежемесечно по 1 личен ден за всяка жена, когато пациент откаже болнично лечение да не получава болничен, дерзай министър, но отлично би било ако всичко минава по банков път, става реч за една камара такси и неиздаване на фискален бон от докторите...., ако озаптите санитарки и мед.сестри да си работят работата и да не дерат кожи от болните пациенти, а докторите да излязат от държавните кабинети,когато имат частни такива, защото са се превърнали в регулировчици - само пренасочват пациентите.....

Този индивид съвсем се самозабрави! Толкова си повярва, че е поредният месия, че си позволява да се изказва за пациентите като за "индивиди". Т.е за него "индивиди" са всички , които му плащат заплатата. Явно му липсват и първите 7 години, а и вторите. Какво да се прави - мутренско управление, мутренска държава, мутренски здравен министър. Направо не ми се вярва, че е лекар...

Патицо, какво означава индивид?! Ами много си проста! Индивид означава човек с индивидуален манталитет, права, способности и задължения. Думата индивид се използва, за да се подчертае индивидуалността на човека. Ако беше учлила, щешеш да знаеш, че думата индивид се употребява не толкова във филмите за престъпници, а има мсисъл на думата човек. Прочети какво е определението на индивид и си бий два шамара, о невежо!

а ти най-вероятно си левак

Повече от 4 години не се бяхме виждали с личната ми лекарка и като отидох при нея тя реши, че трябва да ми направи профилактичен преглед. Попита ме какви са височината и теглото ми и каза добре. Това беше задължителният профилактичен преглед. Мисля, че министърът трябва да глоби лекарката, а не мен.

Защо не глобяват джипитата, които абсолютно формално извършват и отчитат направен профилактичен преглед. Добре знаем, че джипито получава съоответна сума за всеки профилактиран. Често не разбираме, че ни правят профилактичен преглед. направления за кръв и срециалист, които човек идка заради конкретен проблем, се отчитат като профилактичен преглед. Кой да глоби министъра, че нищо не прави за електронната здравна карта!

Sm3hurk0

Аз лично няма да спонсорирам престъпните схеми на лекарчета и политици в България ! Преди седмица ми се наложи да посетя здравно заведение, а съм спрял да се осигурявам ( да финансирам престъпни схеми ). Почерпих лекарите от сърце и съм убеден, че почерпката е достигнала до крайния потребител - лекаря. Лекаря и екипа му също останаха доволни. Аз също съм доволен. Разменихме си контактите и съм добре дошъл, ако се наложи.

ТИ НАДМИНА И МАЙКА СИ ПО НАХАЛСТВО, НЯМА ЛИ ДА ПРЕСТАНЕШ ДА ВЗЕМАШ ПАРИ, НА ТОВА ЛИ ВИ КАРА ДРУГАРЯ КОСТОВ. ТОЙ НАПРАВИ БОЛНИЦИТЕ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, ТА ОТ ВАС ИСКА СЪВСЕМ ДА ЗАГРОБИТЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, АКО ИЗОБЩО МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ТАКОВА В БГ. ЗАСЛУЖАВАТЕ САМО ЕДНО - МЕТЛА И ТО МНОГО ГОЛЯМА. КАКВАТО МИНИСТЪРКА БЕШЕ МАЙКА ТИ , ТАКЪВ СИ И ТИ - ВСЕ НА ВАНЬО КОСТОВ ПРОТЕЖЕТАТА.

Каквото и да ви говорят, става дума за пари, не за даване , само за взимане. И какво ще стане като отиде човек на праглед. естествено, ще има някакво оплакване. Лекаря ще му каже, хубаво ,ама не ти се полагат такива изследвания, затуй си плати, изследвай се и пак ела при мен и т.н. За какво е този преглед, като не ни се полагат никакви изследвания, направления... Глупости!!! Как само се подиграват с народа си!

Като го гледам на снимката не е за профилактика, а за Карлуково!

... свестните считат за луди... Кой беше авторът на тази строфа? Ботев, доколкото си спомням. Прави си изводите. Все още е така, а е писано преди почти век и половина. Нацията ни е дефектирала и няма оправия!

Тая шушумига мисли ли , че може да ни държи целия народ в анестезия .Гепнала го е професионалната деформация. Лекарче , каниш се държавни болници да крадеш , да смучеш пари за една провалена и престъпна здравна система и да ги източвате такива , като тебе . Даваш ли си сметка до къде води това , или се залъгваш с това , че предшествениците ти се измъкнаха ни лук яли ни лук мерисали. Не е така лекарче ,балончето ще се спука и тогава за много неща ще се плаща.

Когато работиш някъде те принуждават да се профилактираш за сметка на работодателя, който за да си отбие номера плаща по един два лева на някой си пенсиониран доктор само за заключение. Не можеш да откажеш, защото ще те уволнят. Джи - пито ти също иска да се явиш, без да те извести за същия преглед. А прегледът е абсолютно формален. Едни парички дребни се въртят... А теб ще те глобят.

Този съвсем изкукурига! И как да разбера аз кога да ходя на профилактичен преглед, като никой не ме информира? Преди седмица пуснах оплакване на сайта на министерството му, че не ме приеха за преглед в Инфекциозна болница, а ме изпратиха в някакво частно учреждение, в което работи доктор именно от Инфекциозна болница срещу скромната такса за преглед от 50 лв., въпреки че бях с направление, но от ведомството му ни вопъл, ни стон!

е празният джоб на българина. Това кара държави като Англия да лицемерничат, че не ни искат, а тихо да прибират лекари и фармацевти, наготово обучени у нас. Това е причината лекарите да са потиснати, работейки в България, да искат да заминат или пък да не се усъвършенстват, защото все 2,40 им се полагат и точка. Светът е отворен за всеки вече. Лесно може да се информираш как се случват нещата тук и там. А нашето основно усилие продължава да бъде цената да е ниска, нищо да не плащаме и прочее. Никой не се досети да иска повече пари като приход. Смятате ли, че човек без пари не е обречен и в бъдеще? Знам, критичната маса все още си живее в миналото, но това не може да е проблем на всеки.

Повече пари за здр. каса, все едно да пускаш пясък в чувал без дъно. Когато правиха касата, ни се кълняха, че тези проценти ще са достатъчни и няма да се налага да плащаме НИЩО и щяло да настъпи рая на земята, едва ли не.

Иди да те полекуват в Англия и ела пак да говориш. Наистина!!

Ей , търпелив народ ,брей ,на кво ли не го правиха и продължават да го правят.

глупав, а не търпелив народ е по-подходящо за ситуацията!

Не търпелив, а ндиферентен! Не умее да различи, да мисли и да нарпави адекватни изводи. Сиреч тъп.

Сърбите казват за българите "Еб.ни у главу". И не ме интетредсува, че сърбите също са таковани у главу, а ме интересува защо и как го постигат българите. И как може да се оправи тази работа. Мисля, че само с абсолютно ново образование и ревностна политика по прилагането му. И ще мине поне четвърт век, докато даде резултат. Ето това българинът не може да го разбере. Това е то простотията.

На днешно време е важно да имаш добър аптекар, а не лекар. Аптекарят ще те изслуша, ще те посъветва с какво да се лекуваш, а при нужда ще предложи други варианти на лечение. Лекарите са търгаши в бели престилки, не ни слушат и гледат да ни отпратят по най-бързия начин. Предписват от най-скъпите лекарства на фирми, които им дават рушвети.

Г-н Москов, хубави идеи хвърляте в общественото пространство. В теорията на управлението е задължително да имате ясна визия как ще се реализира дадена идея и начинание. В тази връзка един въпрос, за да се види дълбочината на проблема: 1. Какво обхващат т.н. профилактични прегледи, кой ги планира и координира. Ако сега някой здравно осигурен отговори на този въпрос, ще бъде подвиг в мирно време за България. Винаги съм настоявал пред личния лекар за някои резонни прегледи и изследвания, присъщи на моя здравен статус и възраст. Не искам да споменавам как е в по ограмотените в тази област страни- задължителен обхват на профилактичния преглед, график и алгоритъм на изпълнение. Не искам да споменавам за резонните "хватки" на веригата личен лекар- специалист - болница и т.н.

Г-н Москов, профилактичният преглед е право на осигурения, а не задължение. Това , което искаш е противоконституционно. И глобата за неявяване е незаконна. Сбогом.

Ама какви са тези измишльотини сега? Така ли ще решавате проблемите в здравната система? И джи пи-то ли ще прави профилактичните прегледи, защото ако е така, това ще бъдат прегледи само за събиране на такси. Все пак джи пи-то не е специалист по всички болести. Така предложените мерки не съществуват никъде в Европейския съюз. Спрете да издевателствате над хората!

колко сте се загрижили на уж-хората не могат и лекарства да си купят и на доктор да идат с тия мижави пенсии,мелите само глупости....

Престанете да мислите как да налагате глоби и санкции. В момента живея в чужбина и тук няма подобни измислени санкции. Вместо това се заемете с истинските проблеми на здравеопазването и с това как лекарите си вършат работата, както и тяхната тотална корумпираност и арогантно и нехуманно отношение към пациента.

След всичките глупости, които натвори д-р Мо(лю)сков, най-накрая стана ясна целта на всичките му занимания-ПРИВАТИЗАЦИЯТА на здравните заведения!Нямат надънване тия изроди!

Тъп кретен!!!!!!!

може ли първо да въведете електронната здравна карта, в която да е включен и стоматологичен статус ?? сега, ако не си носиш епикризите от предишни пролежавания в болница, само врачка от голям калибър би могла да каже къде е лежал този пациент и за какво. като включим и старите хора, които не помнят кой и за какво ги е лекувал и става пълно мазало, господин министър. хайде по ред ги карайте тези неща. какъв профилактичен преглед на жена на 80 години, която е трудно подвижна и с деменция ???

Тази така наречена здравна система е една мушеническа система,според мен решениетое едно!3000 лева заплата щатна на месец за доктор 1500 за сестра,никакви частникабинети и други подобнимушенически изцепки!Който не му харесва да лови чужбина.Щатовете може да се повишават според инфлацията.Системата която се копира от американците главно е грашна и мушениеческа която се превръща в система за пари и разврат със здраветона хората!

тези 3000 лева, 1500 лева и прочее! Друг да мисли от къде ще ги вземе, нали така? И по твоята система всички доктори знаят еднакво! Всички сестри са еднакво грижовни и прочее... дрън дрън. А как ще ги задържиш въобще да работят в България? Как ще ги стимулираш, след като завършат да продължат да се развиват? Само щатове и глупости от едно време имаш в главата си.

Ами седни и изцхисли колкопари ще се съберат от осигурявашите се и колко пари се доплащат встрани и ще видиш че дори ще има и за повече.Само щатната заплата ще оправи работата,иначе от лакомия се забъркват и какви ли не схеми се мислят само и само да се краде!

Москов, я по добре си сложи вноските там дето слънце не огрява. Само увеличения и глоби са ви в главите. Явно вместо мозък имате вата. Парите, които ми свивате под формата на здравни осигуровки са пари хвърлени на вятъра. При джипита изобщо не ходя. Когато ми се налага ходя на частно и пак си плащам. Та да питам до кога ще ме крадете. С... ви и на реформите и на нои, и на здравната каса. Некомпетентни мошеници.

Ами ,отиди на джипито си,което сам си избрал.Може да останеш и приятно изненадан.И ще си спестиш излишно даване на пари на ръка .Недоверието струва скъпо!

този министър е луд!да яха ускорителят и да върви на майната си

Другарю Москов / не д-р / ,какъв профилактичен преглед на жена може да направи джипито.Трябва гинекологичен стол ,преглед със спекулум ,взимане на цитонамазка с четчица от цервикалния канал и шпатула от порциото на маточната шийка ,преглед с ръкавица и ултразвук.А това става само с направление при профилиран акушер-гинеколог.Какъв профилактичен преглед на мъж -необходими са изследване на PSA ,проктолог ,уролог -на простатата.Също с направление. Ще осигурите ли това на здрави хора ,при положение ,че направленията са недостатъчни за хронично болните.Всеки може да хвърля прах в пространството ,но не и един квалифициран лекар.Помислете и ако е възможно отговорете.

Абе какъв ти стол... той си има много по-съвършен сензор между краката.

В този ред на мисли циганите трябва най-много да плащат?!

Очевидно въпросното лекарче бърка реформа на здравната система с реформа в наливането и източването на пари в една изначално престъпна система.Толкова му е нивото на изцъкленото човече , присвоило си степента доктор. Калинке това ''Придобиване на образователна и научна степен "доктор"'' случайно да ти е познато кво значи ?

Извинявайте г-н министър , но тия профилактични прегледи НЕ са никаква диагностика и профилактика...!?Затова е ниската заинтересованост-само висене пред кабинета на ОПЛ -джипи - формални прегледи и елементарни изследвания...!?

Ма ти и изследвания ли си получил?! Баси баровеца, а пък мен ме цакат сам да си кажа дали съм добре, или съм зле!...

Г-н Москов, моите уважения, но мисля, че имате нужда от преглед при психиатър. Осигурявам се от 35г. и вместо да получа някакъв бонус Вие ми точите секира. А тези които не се осигуряват вероятно им се полага някаква награда.

Този направо се уля. Хората нямат пари да ядат, нямат здравни защото нямат работа, той ми говори за профилактични прегледи. Защо не санкционира докторите на здравно осигурените че не ги викат на такива, а хората, които ако са работещи, нямат време за нищо. Камо ли да отсъстват от работа за да си направят профилактичен преглед. Това човече, дето пък и глоби ще налага и плащане на лечението на ПРОВИНИЛИТЕ СЕ за следващата година за своя сметка, направо нямам думи. Егати малоумника. Бойко Борисов малко да го усмири, защото накрая хората пак ще скочат. Говоря като съвсем обикновен гражданин.

Бацето е доктор , тоя е лекар.А капацитет и за фелдшер не пристаа.

Това опулено докторче Москов ще досъсипе здравеопазването с псевдо реформите си.

И тоя льохман хал хабер си няма от реформа , ама реформа на системата демек реформа на здравната система.Кво реформираш бе реформаторе , системата ли реформираш ама май че не. ''Реформираш'' кинто присвояването колкото се може в по-големи размери.

Много бояджии, които не използват предпазни средства, неусетно развиват зависимост и се превръщат в токсикомани или алкохолици...Професионално заболяване. Анестезиолозите понякога, също са изложени на подобни рискови фактори: остаряла апаратура, стрес...Един път се надишаш неволно, втори път без да искаш, а на третият ти харесва и виждаш, че ти идват прекрасни идеи. Помага и за стреса, пък и всичко ти се вижда в розово. Проблемите започват, когато само с вдишване не е достатъчно, а трябва да прибегнеш към интравенозно вдъхновение!

Кражбите в здравеопазването надминават многократно кражбите в КТБ. Защо не въведат в Наказателния кодекс за отчитане на несъществуващ преглед затвор за лекаря, тогава от недостиг в здравната каса ще имаме излишък най малко от две трети от събраните вноски.