Това каза здравният министър Кирил Ананиев по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване по повод протестите на личните лекари днес.

На обяд медиците протестираха пред министерството заради бумащината без пари и социалните дейности, с които ги товарят постоянно. По думите им снощи търпението им преляло, след като научили, че в приетата Наредбата за основния пакет дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК,  е вписано и издаването на медицински извинителни бележки за ученици. Това означавало, че няма да могат да взимат вече пари за тази бумащина. В момента за издаването на извинителна медицинска бележка медиците взимат към 5 лв.

Здравният министър обясни, че засега издаването на бележките няма да бъде включено в Наредбата за основния пакет дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, но след 1 април ще започне въвеждането на електронно издаване на такива бележки като идеята е те да са отрязък от амбулаторния лист.

Това означава, че след като личният лекар попълни амбулаторния лист, част от него ще се откъсва и ще се дава на родителя. Няма да се налага лекарят да пише отделна бланка и няма да има основание да иска заплащане от родителите.

Ананиев съобщи още, че ще предложи догодина със средства от продадени имоти болници да могат да разплащат просрочени задължения.

Той припомни, че към момента с такива средства болниците могат да купуват апаратура.

Комисия ще изготви подробен анализ на имуществото, сградите и терените на всички държавни болници, за да може мотивирано да се решава въпросът за продажби на определени имоти. Няма да се подхожда стихийно, увери министър Ананиев.

Досега с МЗ са съгласувани два проекта, регламентиращи такива продажби. Предлагат се за продажба неоперативни активи, несвързани с основната дейност на болниците, които са и в тежко състояние.