От утре се затваря за ремонт кръстовището на столичните улици "Гурко" и "Шишман", съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

По време на строителните дейности ще бъде изградена нова подземна инфраструктура, пътна основа и настилка.

С цел физическо ограничаване на скоростта в зоната ще бъде изпълнен проект за цялостно повдигане на кръстовището, което попада в т.нар. "Зона 30", тоест разрешената скорост е 30 км/ч.

Строителните работи ще продължат три седмици, а дейностите са в обхвата на проекта за Централна градска част, Зона 2.

На 2 септември вечерта на същото кръстовище живота си изгуби 15-годишният Филип, ученик от Първа английска гимназия, пресичайки на пешеходната пътека напът за вкъщи. Той беше блъснат от "Мерцедес", шофиран от 37-годишния Петър Тодоров, който се качил зад волана пил - по негови думи шест бири. 

Мъжът изобщо не спрял и блъснал момчето, което след удара загина на място. Тодоров, в чиято кола имаше майка с дете, бе задържан и обвинен за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. Ден преди началото на новата учебна година Софийският апелативен съд остави Тодоров окончателно в ареста.

След смъртта на Филип имаше няколко протеста с искания за работещи законодателни промени и за ускоряване на разследванията и делата срещу пияни и дрогирани шофьори, причинили смърт или тежки травми на пътя.