Роднини и близки на 15-годишното момче, което беше блъснато и убито на пешеходна пътека снощи в центъра на София, се събраха на мястото на инцидента, за да почетат паметта му. Движението по столичната улица "Гурко" бе временно спряно.

Още снимки вижте тук >>> 

В следобедните часове на мястото се събраха хора - близки, приятели и роднини, които седнаха на пешеходната пътека, поднесоха цветя и запалиха свещи в памет на 15-годишния Филип.

Съпричастността си изразиха на мястото на инцидента и други родители на загинали деца при катастрофи, причинени от пияни водачи. Те апелираха за по-строги наказания и ефективни присъди.

"Все още го чакам да се прибере", каза пред журналисти майката на загиналото момче - Нина Петкова.

Според нея водачите на автомобили трябва сами да се осъзнаят, защото "явно няма кой да ги спре". Жената каза, че семейството ѝ живее в центъра на София и за сина ѝ това е бил обичаен маршрут. Той се прибирал от разходка с приятели. 

Тя описа детето като много спокойно и внимателно и изрази надежда това да е последният случай на смърт на пътя.

В 19 часа движението по ул. "Гурко" в участъка от "Г. С. Раковски" до бул. "Васил Левски" все още бе спряно. 

Майката на момчето каза пред журналисти, че синът ѝ се прибирал от разходка с приятели по ежедневния си маршрут

Снимка: Булфото

Катастрофата стана снощи около 21 часа. От СГП и СДВР съобщиха, че 37-годишният шофьор е бил с два промила алкохол в кръвта, а преди да се случи инцидентът няма спирачен път. Карал е с около 80 км в час, което трябва да се потвърди и с експертиза.

В колата - "Мерцедес" Е класа, пътували жена и дете, които не са в семейни отношения с водача. Жената знаела, че мъжът е пил, но не го спряла да седне зад волана, защото не изглеждал неадекватен. Автомобилът не е на нейно име, нито на водача. Все още се установява на кого е.

Снимка: БТА

Има достатъчно доказателства за привличането на задържания като обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата, при евентуален умисъл, добавиха от прокуратурата.

Задържаният има и предишни пет нарушения - регистрация от 2005 г. за шофиране в нетрезво състояние, през 2020 г. му е наложена глоба за шофиране с превишена скорост, а другите са за неспазване на пътната маркировка.

Снимка: БТА

Демонстрация ще има и утре в 18 часа пред сградата на МВР, обявиха присъстващите.