Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина, блъснат от автомобил на пешеходна пътека в центъра на София, се събраха на мирно шествие в негова памет за пореден път - сега ден преди началото на учебната година, за да напомнят на шофьорите, че трябва да ги пазят на пътя.

Сред мълчаливите протестиращи беше и майката на момчето, както и неговата класна ръководителка.

Присъединиха се и хора, загубили децата си при инциденти на пътя, които носеха портретите на близките си.

Участниците в шествието оставиха цветя на една от пешеходните пътеки до сградата на 32 Средно училище "Св. Климент Охридски" в памет на момчето, след което се отправиха на шествие до ул. "Гурко", където стана инцидентът на 2 септември след полунощ.

Още снимки от шествието ТУК>>

Съученици на момчето седнаха на пешеходната пътека в негова памет с плакати с призив към шофьорите да ги пазят: "Пресичам правилно! Не ме убивайте!"

Снимка: БТА

"Искам да предотвратя това отново да се случи такава трагедия, защото Филип беше невероятен човек и не мога да повярвам, че може да си отиде без от това да излезе нещо позитивно занапред. Позитивно е да си опазим децата и повече да няма такива инциденти, да не скърбим, да не се налага да организираме такива походи за нещо лошо. Хората сами да разбират, че трябва да се пазим взаимно", каза класната ръководителка на момчето - Радка Караджова, пред БНТ.

Снимка: БТА

"Искам да бъда съпричастна с тези неща, които се случват по пътищата и да се спре по някакъв начин, ако е възможно. За съжаление, ние им обясняваме на децата и те спазват, но както в случая има недобросъвестни шофьори", добави учителката.

Снимка: БТА

Протестиращите настояват всички институции, отговорни за пътната безопасност, да предприемат необходимите действия за намаляване на пътните инциденти със загинали и пострадали. 

На 7 септември граждани отново се събраха на протест искане за завишен контрол по пътищата. Днес участниците в шествието заявиха, че протестите ще продължат, докато институциите не вземат адекватни мерки. 

Снимка: БТА

Днес Софийският апелативен съд остави в ареста Петър Тодоров, обвинен за смъртта на момчето. Решението на съда е окончателно.

Снимка: БТА

Според разследването Тодоров е имал достатъчно време и видимост да реагира, за да не се стигне до произшествието. Тодоров е карал след употреба на алкохол, резултатът от пробата е 2,1 промила.

Снимка: БТА

Той заяви, че е изпил шест бири, преди да се качи да шофира. Според експертизата водачът е шофирал с близо 60 км/ч над ограничението. Тодоров каза пред съда, че много съжалява за случилото се.

Снимка: БТА