От днес започва основен ремонт в тръбите в посока Варна на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на автомагистрала "Хемус", съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

При изпълнението на строителните дейности движението ще се осъществява двупосочно в тръбите за София на двата тунела. Планира се ремонтът да продължи до юли 2024 г., когато ще се възстанови движението през тях и ще започне обновяването на тръбите в посока София.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват правилата за движение и ограничението на скоростта до 50 км/ч. Двата тунела до момента не са основно ремонтирани от построяването им преди около 40 години, припомнят от АПИ.

Тунел "Топли дол" е при 39-ти км на автомагистралата и е в експлоатация от 1985 г. Дължината на тръбата за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м. Рехабилитацията на съоръжението предвижда изграждане на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова облицовка и тротоарни блокове. Ще бъде извършена реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишаване на безопасността на съоръжението ще бъдат изградени две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението. Ще бъдат обновени асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация. Ремонтът е възложен след проведена обществена поръчка. Договорът е на стойност 42 617 853,59 лв. с ДДС.

Тунел "Правешки ханове" е при 54-ти км на АМ "Хемус" и е на около 1,8 км от пътния възел за Правец. Въведен е в експлоатация в края на 80-те години на миналия век. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е подобряване на отводняването. Ще бъдат основно ремонтирани вече изградените седем напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др. Ремонтът е възложен след проведена обществена поръчка по ЗОП. Договорът е на стойност 47 756 186,84 лв. с ДДС.

Републиканските пътища вече са в режим на зимно поддържане, съобщиха миналата седмица от АПИ. От пътната агенция съветват водачите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания и резки маневри. Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките.