Започва подготовката за строителството на разширението на столичното метро към "Слатина". Има вече приета организация на движението за 3 от метростанциите - на "Младост", на "Тех парк"-а и "Шипченски проход". Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова при проверка на разширението на третия метродиаметър и изграждането на метростанция "Георги Аспарухов".

Още снимки вижте тук >>> 

40 процента от изпълнението на трасето между ж.к. "Хаджи Димитър" и ж.к. "Левски" е готово. То е с дължина 3 километра и три метростанции. Участъкът ще е бъде построен изцяло през лятото на 2025 година.

"Кой каквото да говори - да говори за плочки на "Шишман" и да минава всичко покрай тях, метрото е ключовият стратегически проект, от който изпълнихме 80% в тези години. Последните 2 години водихме битка за старта на строителството на метрото през "Слатина" - нови 6 км с 6 метростанции", посочи Фандъкова.

Строителната площадка за разширението към "Слатина" бе открита на 24 октомври, но в края на ноември започва същинската работа по изграждането на метрото, уточни директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Срокът на договорите вече тече, финансирането е осигурено от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", каза Братоев и съобщи, че тунелната машина ще тръгне от бул. "Цариградско шосе".

Снимка: БТА

Подготвителните дейности включват нова организация на движение по локалното платно на "Цариградско шосе". Предвижда се да има обход за за градския транспорт, каза Братоев.

Метростанцията на "Герена" е със специална архитектура, свързана с футболния отбор "Левски", посочи още кметът. 38% от дейностите на трикилометровия участък с три метространции са извършени. С построявянето на тази отсечка още 45 хил. пътници ще се добяват към 380 хиляди, които ползват всеки ден с метрото. Разширението на участъка се очаква да завърши през лятото на 2025 година.

Снимка: БТА

Подготвени са планове за разширението на метрото към "Люлин", към "Симеоновско шосе" и към "Студентски град", добави Фандъкова, за която вероятно това ще бъде последната й проверка на най-големия проект на Столична община като кмет на София.

Снимка: БТА

Фандъкова: Оставям работеща София, с поставени основни на модерен европейски град

Оценката й за свършнета от нея работа като кмет е: "Оставям работеща София, с развита икономика с работещи хора, с поставени основни на модерен европейски град".

"София иска работа, а не спиране. София има нужда работата и промяната на града да продължат", категорична бе Фандъкова.

Тя отчете, че от 52 км метро, което имаме в момента, 42 км бяха построени през 14-те години на нейното управление. Сред свършеното през годините тя подчерта подменените наземни линии на градския транспорт, новите автобуси, новите трамваи, изцяло новите тролеи.

"София влезе в Топ 3 на столиците с развит електротранспорт, което е голямо признание, но изискваше много работа и усилия", заяви кметът. Ремонтирани бяха паркове, градинки, междублокови пространства, започна изграждането на паркинги в кварталите. Самият факт, че в предизборната кампания всички кандидати припознаваха моята програма, говори сам за себе си", подчерта Фандъкова.

Винаги ми се иска да свършим повече, но това е нормално, допълни тя.

Столичният кмет припомни и трудностите, свързани с коронавирус пандемията и икономическата криза след това. Последният мандат е мандата на кризите, каза Фандъкова.

"Наложи се още в началото на мандата да пренасочваме средства, да променяме програмата в движение, за да се погрижим за хората, за бизнеса, за културните оператори, каза Фандъкова. След това дойдоха големите кризи. Помните колко съм се борила за това градският транспорт да не спре. Не искам да се забравя това", заяви кметът Фандъкова.

Снимка: БТА

Тя припомни, че миналата година на 1 септември имаше реална опасност градският транспорт да спре, включително метрото, защото не можеше да си плаща тока.

Когато преценяваме къде сме в момента, винаги трябва да си даваме сметка, откъде сме тръгнали, заяви Йорданка Фандъкова. Тръгнахме от балите с отпадъци, младите хора не ги помнят, а днес имаме съвременни инсталации за преработка на отпадъци и рекултивирани депа за отпадъци, каза кметът.

"Благодаря на софиянци, които ми гласуваха четири пъти доверие и то винаги за мен е означавало огромна отговорност", обърна се кметът към гражданите на столицата. Тя благодари на всички хиляди хора, "с които всъщност бе свършен целият обем от работа за града".