Интересът към служба в армията се засилва, като това става причина Министерство на отбраната да обяви допълнително нови 160 вакантни места за военнослужещи, отбеляза bTV.

Статистиката показва, че недостигът на войници е средно 20%. Стартовата заплата в армията е 840 лв., плюс допълнителни възнаграждения и социален пакет. Кандидатите трябва да са български граждани до 28 години, с чисто съдебно минало, да издържат теста за обща култура и изпита за физическа годност.

Докато преди шест години за едно място кандидатстваха по петима души, в последните няколко години се явяваха по-малко кандидати от вакантните места, пише в доклада за състоянието на отбраната.

За първи път за обръщане на тенденцията се заговори в края на миналата година. За първите четири месеца за вакантни длъжности са кандидатствали 554 души - най-много от тях за сухопътни войски.

23% от кандидатите са отпаднали поради заболявания. Големият брой кандидати обаче отговарят на условията, затова са разкрити допълнително 164 места. От 554 кандидати за войници - 77% са годни за военна служба.

Една от първите, които записаха имената си в списъка с желаещи да постъпят в редиците на армията е 18-годишната Лилиана от Свищов. Младата жена споделя, че дядо ѝ е бил военен и тя иска да бъде като него.

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов смята, че, интересът към армията до голяма степен се дължи на информационната кампания, която е в ход.

"Ние помагаме на младите хора да направят информиран избор, като показваме през какво биха преминали те, докато са военнослужещи в Българската армия, както им показваме и техните социални придобивки, показваме и неудобствата на военната професия. Ние нищо не крием", изтъкна ген. Цолов.

Освен информация за реда за постъпване на служба във Въоръжените сили, присъстващите се запознават и с част от техниката и оборудването на българската армия. Информационната кампания "Бъди войник" ще продължи до есента.

Кога българският войник ще е оборудван като натовския

Неотдавна пред БНР началникът на отбраната ген. Андрей Боцев каза, че за да стане армията ни модерна, разчита на проектите за модернизация на стойност около 4 млрд. лв. в следващите 10 години.

"Имаме 3 големи проекта за трите вида въоръжени сили. Има и доста по-малки проекти, които не изискват много голям ресурс, но допринасят съществени способности от това, което сме заявили. За ВВС проектът е почти на финалната права.  Трябва да получим офертите от фирмите, които участват за двата многофункционални модулни патрулни кораба. На Сухопътни войски се доработва методиката - имаме един проблем - оказа се, че в Министерството на отбраната и в това на икономиката няма такива специалисти, които да дадат консултация как да го постигнем това сътрудничество, в кои области. Има български фирми, които се занимават с такава дейност и ще търсим начин те да окажат съдействие при изготвяне на проекта", отбеляза ген. Боцев и подчерта, че проектът за Сухопътните войски се е оказал много по-сложен от очакваното.

Ген. Боцев изрази надежда до 4 години българският войник да е оборудван, както е оборудван войникът от НАТО, за да може да има самочувствие и да се чувства равен.

Той припомня, че през 2018 и 2019 г. са били увеличени заплатите на военните с по 10%. Увеличен е бил и приемът в Националния военен университет.

Ген. Боцев също изрази надежда за успех на започналата от няколко месеца кампания "Бъди войник" - да провокира интереса към военната професия.

"През 2018 г. за първи път броят на напускащите армията е по-малък от броя на влезлите в армията с около 150 души... С кампания "Бъди войник" искаме да мотивираме хората да кандидатстват за военнослужещи, защото военната професия е сигурна професия и шанс за кадрово развитие, стига да желаеш. В Сухопътни войски имаме конкурс - за 185 подадени места имаме над 470 души, които са подали документи", каза на 30 април ген. Боцев.