Около 250 малки населени места останаха без ток заради тежкия мокър сняг и скъсани електропроводници, съобщиха електроразпределителните дружества, цитирани от БНР. 

Близо 120 населени места в Североизточна България са без ток в момента. Проблеми с електрозахранването има най-вече в Шуменско, Варненско и в районите на Горна Оряховица. Без ток са стотина села в Югоизточна България, основно в планинските местности на Смолян и Кърджали. 

Без ток са и потребители в Хасковско. По думите на Петър Костадинов от EVN в две населени места са счупени стълбове, като възстановяването им ще отнеме време. Ще бъдат осигурени генератори в село Добромир в района на Руен, както и в село Елена в района на Хасково.

Около 20 малки населени места са без ток и в Западна България, където се очаква до ранния следобед авариите да бъдат отстранени, пък каза Борислава Луканова от ЧЕЗ. 

"Във Враца тази сутрин екипите работиха по отстраняване на повреди в община Оряхово и се справиха в кратък срок. Работи се и по няколко единични сигнала в община Роман. В момента се работи по отстраняване на щети по няколко електропровода в област Плевен. В София и Благоевград няма никакви повреди по мрежата, въпреки снега. В останалите области екипите на ЧЕЗ отстраняват единични повреди", обясни той. 

Отстраняват се повреди по електропреносната мрежа и в област Кърджали. Там се работи и по премахване на паднали дървета по пътищата. Основните пътни артерии са проходими при зимни условия. Снежната покривка в Източните Родопи е между 10 и 20 сантиметра. 

Най-много населени места без ток има в община Джебел, съобщи заместник-кметът Емил Куцев. Село Софийци, Слънчоглед, Вълкович, Устра и част от кварталите на града - "Прогрес" и "Брягово", са останали без ток. Основните пътни артерии до почти всички кметства без изключение са отворени, но има махали, до които все още няма достъп за автомобили.

Три села в община Кирково тази нощ също са останали без ток и там в момента се работи за отстраняване на авариите. Заради мокрия и тежък сняг има паднали дървета по пътищата в общината, пък каза заместник-кметът Тасим Хадживейсал. По думите му пътищата са изчистени и проходими при зимни условия. Основно оплаквания има от скъсани кабели, паднали дървета.

Непроходим е пътят за село Безводно в община Черноочене. В района няма населени места без ток.