Избирателите имат право да гласуват повторно в случай, че машината разпечата дефектна бюлетина, стана ясно от решение на Централната избирателна комисия. 

Районните избирателни комисии са получили указания, които да разпространят до Секционните избирателни комисии при възникване на дефект от машинния вот. 

Ако машина разпечата празна бюлетина или такава, в която не може да се установи вотът на избирателя, или пък не отпечата такава, се съставя констативен протокол, който заедно с дефектната бюлетина се прилага към протокола на СИК. След това избирателят се допуска да упражни повторно правото си на глас. 

Това уточнение идва след като изборите в сливенското село Градец започнаха с фалстарт. Първо членовете на СИК не можаха да пуснат машината за гласуване, а след като успяха, тя отпечата празна бюлетина. Така вотът на избирателя не беше зачетен.

След като техническо лице отвори машината, за да провери лентата и принтера, се стигна до извода, че вероятно гласът е зачетен, но устройството не е пуснало бюлетина. Пред bTV председателят на секцията каза, че от РИК-Сливен са му наредили "един човек от тях да не гласува", за да компенсира "фалшивия вот".

20 машини с подобен проблем установиха и на територията на област Стара Загора. Те не издават валидни бюлетини, съобщи председателят на РИК Теодора Крумова пред БНР. По думите ѝ сигналите са, че след като гласоподавателят даде вота си, устройството издава или бяла или съдържаща само част от информацията разписка, което прави бюлетината невалидна. 

В такива случаи се съставя протокол, а решението и отчитането на вота на такива устройства ще е задача на Централната избирателна комисия, обясни председателят на РИК - Стара Загора. По думите ѝ някои от избирателите са отказали да се възползват от правото да гласуват с хартия, след като е станало ясно, че машинната им бюлетина е невалидна.

25 от устройствата за гласуване във Варненска област са пуснали празни бюлетини. В някои от случаите машините изобщо не са пуснали разписка. В пет от секциите машините са напълно спрели. Там гласуването е продължило само с хартиени бюлетини. Тепърва предстои да стане ясно дали техническите екипи ще успеят да отстранят проблемите в останалите секции, информира "Фокус". До обяд до избирателните урни в областта са отишли 10,3% от имащите право на глас.

Говорителят на ЦИК Росица Матева обобщи, че към 13:20 ч. машините, които не работят, са 65 и в тези секционни избирателни комисии се преминава на гласуване изцяло с хартиени бюлетини. Причините за наработещите машини са или неразчитане на смарт карти, или няма чувствителност на дисплея, или пък се изписват различни надписи на машината, без да може да започне работа. Независимо от причините, с тези машини няма да се гласува, посочи Матева. 

По думите ѝ жалбите към 13:10 ч. са две. Сигналите са 37. Доста от тях са за нарушения на секционните избирателни комисии, като според избирателите някои от тях приканват за машинно гласуване. "Имаше един сигнал, че не е възможно избирател, който е гласувал с машина, да поправи вота си, но това не е така, посочи Матева и припомни, че когато избирател предпочете да гласува с машина, може да променя вота колкото пъти иска". 

"Имаме няколко сигнала за публикуване на социологически проучвания и предварителни изборни резултати, ще се вземе съответното решение от ЦИК в следващите части на заседанието днес", добави Матева. За параваните е имало жалба до РИК, каза тя и поясни, че оплакването е, че се използват кабини.

Машинното гласуване в Ница пък беше преустановено, предаде NOVA. Машината в единствената секция във френския град е дала дефект. До края на изборния ден там ще се гласува само с хартиени бюлетини. Българите във Франция гласуват в общо 16 секции. По традиция три са избирателните секции в Париж, където гласоподавателите са 1600.