Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ ще направи нова проверка на над 100 преместваеми обекта на трите плажа в к.к. "Слънчев бряг" по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от министерството.

Нанков посочи, че експертите на дирекцията ще проверяват дали отговарят на изискванията за преместваем обект или са строежи по смисъла на Закона за устройство на територията, както се посочва в подадения на 1 юни сигнал от вицепремиера Валери Симеонов със списък с обекти. Проверката ще продължи до 15 юни. Петте дискотеки от комплекса "Какао бийч" също са със статут на преместваеми обекти.

Регионалният министър обясни, че преместваемите обекти са от компетентността на местната власт. Те са поставени по съгласувана от Министерството на туризма схема и според разпоредбите на наредба на Община Несебър.

Николай Нанков напомни, че ДНСК е участвала на добра воля в предишната проверка. Докладът от нея ще бъде допълнен с информация за това кои от преместваемите обекти или части от тях са от по-висока категория, каквито съмнения има. Ако се установи, че има такива, тогава ДНСК ще бъде компетентна да вземе отношение, заявил министърът.

В момента ДНСК не е компетентна да премахва преместваеми обекти, ако те са поставени в разрез с одобрената схема или с наредбата на Община Несебър, коментира още Николай Нанков.

Не излизаме от правомощията си по Закона за устройство на територията и няма ги превишим, категоричен е министърът.

Група народни представители внесоха промени в него, които предвиждат на ДНСК да бъдат дадени правомощия да контролира и премахва на незаконно поставени преместваеми обекти, напомни Нанков. Даваме становища във връзка с плажовете в националните курорти. Не бягаме от тази отговорност, но към момента нямаме разписана такава, каза още регионалният министър.