"Изпратих сигнал до Главния Прокурор г-н Сотир Цацаров относно проверката за закононарушения на служители в Министерство на туризма касаещи незаконни строежи и незаконно одобрени схеми и категоризации на заведенията на морския плаж Слънчев бряг Юг", съобщи във Фейсбук вицепремиерът Валери Симеонов.

Снимка: Facebook

По-рано днес той обяви това свое намерение, след като с министъра на туризма Николина Ангелкова влязоха в открит спор за това дали наистина заведенията на плажа Какао бийч са незаконно построени. Според нея това не е така и заведенията отговарят на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Сред тях са известната дискотека "Бедрум", едноименното "Какао бийч", "Дъ Уан" и "Кубанита".

Още вчера обаче вицепремиерът написа отново в социалната мрежа:

"Това ли са преместваемите обектчета на Цацао Беацх, които уж могат да бъдат преместени без да нарушат своята цялост и са уж с по 300 места? Именно за тях пуснах сигнал, че са незаконни строежи и трябва да бъдат премахнати. Просто си представете как тук има само чист красив плаж със златен пясък.... ".

Симеонов публикува във Фейсбук снимка на заведенията на Какао бийч

Снимка: Facebook

Симеонов обаче стигна и по-далеч - обвини Ангелкова, че е поискала от МРРБ да извади 20 дка от плажа от регистъра на изключителната държавна собственост и да ги прекатегоризира като частна. Така се подготвяла продажба на държавни парцели. 20-те декара били край хотели на председателката на Съюза на собствениците в курорта Елена Иванова, като според вицепремиера така министърът на туризма щяла да "осребри" своята лоялност към бизнеса.

Тя отговори, че не продава плажове, а ги управлява чрез отдаване под наем или концесия.

Днес тя бе изслушана в парламентарната комисия по икономическите въпроси, където трябваше да коментира обвиненията на Симеонов.

"Не знам как провеждате правителствената политика, няма партньор, който да не се почувства засегнат. Членове на кабинета да си разнасят сигнали един за друг - това не може да бъде подход да реализираме стратегия за туризма", обърна се депутатът от БСП Жельо Бойчев към нея.

"Има си главен архитект на общината, съответно, ако има съмнения - има си компетентни органи - съд и прокуратура, които следва да направят проверка и да се произнесат, за да може да се затвори съответният казус. Не съм орган, който може да каже кое е преместваем обект, нито вицепремиерът е такъв. Има си органи, ние сме правова държава. И аз, и моите служители спазват законодателството. Всеки има право да сигнализира компетентните органи. Това не подпомага имиджа на българския туризъм. Всяко лято се прави едно и също - юли месец имахме същата драма, същият вицепремиер прати сигнал до РДНСК, които са компетентният орган по строителен контрол. След като се прави проверка РДНСК констатира, че няма нарушения", отговори Ангелкова.

Междувременно премиерът Бойко Борисов обясни конфликта между Симеонов и Ангелкова с предстоящите избори за Европейски парламент. Комисия, оглавявана от вицепремиера, трябва да изясни случващото се, добави той.

"Неслучайно в "Стандард енд Пуърс" има и такъв политически извод, че растежът в България, положителните перспективи и стабилността ще бъдат, докато я има тази коалиция. Сутринта им го прочетох, за да им е ясно", добави Борисов, цитиран от БНР.