Българската агенция по безопасност на храните съобщи, че днес, 4 юли 2019 г., започва дезинсекционна кампания по поречието на Дунав.

Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез повсеместно пръскане на засегнатите площи по цялото поречие на Дунав. Кампанията ще се извърши чрез авиационно третиране с цел масовото унищожаване на комарите и предотвратяване разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони, се казва в съобщението. То идва ден, след като за взимане на спешни мерки срещу масовата популация на комари в района, се обяви премиерът Бойко Борисов.

Самолетът, който ще пръска над град Козлодуй, ще излети в 19.15 часа от селскостопанската площадка в село Гложене, област Враца. На площадката ще присъстват министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, се пояснява в изявлението на БАБХ.

На правителственото заседание на 3 юли Борисов заяви, че "по Дунава от комари, насекоми и въшки е страшно бедствие". Той настоя министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, заедно с БАБХ да влязат във връзка с кметовете на засегнатите общини, за да може да се реагира незабавно като се отпуснат средства и се осигури самолетно пръскане.