Очевидно, нежелаейки да бъдат размазани между плесниците или ударите с длани на конкретния човек, комарите, след като са издухани от насрещна струя вятър, избягвали в продължение на 24 часа човека, чиито аромат са асоциирали с опасните движения на ръцете.

Сред няколко "вкусни" за кръвосмучещите насекоми, между които и "опасната" жертва, комарите почти винаги се насочвали към другите потенциални източници на кръв.

Една от авторите на изследването, Хлое Деандер, учен от Политехническия университет на щата Вирджиния, споделя, че всеки човек отделя ароматен коктейл от над 400 химикала, в практически уникално за всеки отделен индивид съчетания.

"Очевидно няма как да знаем кое прави даден човек предпочитана  мишена за досадните насекоми, но е факт, че те имат предпочитания към определени индивиди. Но дори тези с "вкусна" за кръвосмучещите кръв, след като направят няколко опита да убият натрапника, карат последния да бъде внимателен и да го избягва.", допълва тя. 

Колкото и куриозно да звучи, комарите са най-опасните животни за човека  в световен мащаб.

Ежегодно те причиняват 600 000 (шестстотин хиляди) смъртни случая, пренасяйки смъртоносни инфекции с фатален край и  далеч изпреварвайки следващите в класацията акули, лъвове, слонове и т.н.

>>>>>>>Още по темата: Вирусът Зика заплашва курортите на Турция