Министър-председателят Бойко Борисов разпореди спешни мерки във връзка с проблема с масовата популация на комари край река Дунав

"По Дунава от комари, насекоми и въшки е страшно бедствие. От този климат, това всичко избуява. Сега тепърва ще почнем с процедурите", коментира по-късно премиерът ситуацията по поречието на реката.

По време на днешното правителствено заседание той е поискал министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, заедно с БАБХ да влязат във връзка с кметовете на засегнатите общини, за да може да се реагира незабавно като се отпуснат средства и се осигури самолетно пръскане.

"Лично ги прозвънете и им кажете, че имаме желание да им помогнем и то максимално бързо, но трябва да съдействат", обърнал се е премиерът Борисов към министър Танева, цитиран от пресцентъра на кабинета.

Премиерът специално обърнал внимание, че е важно да бъдат предупредени пчеларите и животновъдите. "Да спасим хората от това бедствие, защото от много места се обадиха", добавил Борисов и разпоредил координация и с другите министерства, които биха имали отношение към проблема.

Правителството отпусна два милиона лева за пръскане срещу комари в крайдунавските общини, съобщи по-рано днес пред журналисти министърът на земеделието храните горите Десислава Танева. Пръскането срещу насекомите ще е със самолети и ще започне до няколко дни. През 2015 година е имало подобно пръскане, което е дало добри резултати, посочи тя.

Прави се всичко за бърза организация. До края на деня областните дирекции на БАБХ предоставят информация за терените, които ще бъдат третирани с препарати, така че да се запазят пчелите в тези райони, каза още Танева.