На 17 април, Велики понеделник, семейството на 26-годишния Ахчийски пътува към София, когато заради огромна локва шофьорът губи контрол над колата и тя се преобръща. Всички са невредими и стоят край обърнатия автомобил в аварийната лента заедно със служителите на „Автомагистрали”, дошли да им помогнат.

В този момент 40-годишният Владимир Найденов връхлита върху тях с автомобила си с много висока скорост. Убива оцелелия при първия инцидент Ахчийски и 44-годишния служител на дружеството Иван Димитров.

След инцидента Владимир е приет в болница за пет дни, за да лекува фрактурите си. По-късно е обвинен в непредумишлено убийство на две лица и тежка телесна повреда на трето. Наложена му е мярка за неотклонение 3000 лева и книжката му е отнета. Така и обаче не беше задържан.

"Той обаче не е прекарал и половин час в ареста”, заяви тази сутрин пред bTV вдовицата на Димитров – Румяна Чобанова.

Тя и съпругата на другата жертва - Наталия, ще организират събитие на 4 юли, в което искат да дебатират с представители на властта проблемите с пътните инциденти и техните решения.

На 19 юли пък те искат мястото на инцидента да бъде затворено за час като протест срещу убийците на пътя. Протести ще има в София, Варна, Пловдив и Бургас, обясняват още жените. По думите им тяхната цел е да постигнат драстична, а не „козметична” промяна. Те споделят, че намират много съмишленици в цялата страна в каузата си.

„Ако спазваме правилата и не смятаме, че пътните знаци са коледна украса, инцидентите ще намалеят значително”, смята Румяна.

Тя и Наталия са единодушни, че всеки ден след инцидента е все по-тежък за тях, но нямат друг избор, освен да бъдат силни.

„Карайте разумно, намалете скоростта, не сядайте пияни зад волана, спазвайте пътните знаци и маркировка”, призова Румяна.

Иван Димитров е баща на две деца, а Йото Ахчийски - на 5-годишно момиченце.