Разменените бебета в "Шейново" няма как да бъдат върнати още за празниците на истинските си майки, защото законът не го позволява. Твърде възможно е те да пораснат и да измине дори повече от година, докато съдът се произнесе. Затова социалните работници от "Закрила на детето" трябва веднага да се намесят и да изведат децата от разменените семейства. Това заявиха адвокати във връзка със случая от АГ "Шейново", където едно недоразумение с разменени гривнички на майки доведе до изключително сложен и бавен за решаване съдебен казус.

Тромава е законовата процедура за поправяне на подобни грешки с размяна на бебета. Необходима е спешна промяна на Семейния кодекс това да се прави възможно най-бързо, за дни, обясниха юристите Мария Петрова и Пламен Борисов.

"В момента тези производства се гледат като някаква делба на имот. Подобни казуси трябва да се решават светкавично", коментира адвокатът по семейно право Пламен Борисов по БНТ.

"Системата не е подготвена и не може да решава с адекватната бързина", допълни той и наблегна, че е необходима такава промяна в Семейния кодекс, която да позволи подобни казуси да се решават за дни.

Той призова от "Закрила на детето" моментално да изведат двете деца. "Ако искаме да поправим грешката, не трябва тези деца да изграждат лични връзки с родителите.

"Това е едно голямо недоразумение. Това трябва служебно административно да се решава бързо. С всяка измината минута животът на тези деца се променя и се изгражда по начин, който трудно може да бъде поправен", каза юристът.

Трябва веднага да започне съдебна процедура и да се вземе ДНК-тест, препоръча адвокатът, като обясни, че вече направените два теста на двете майки са процедура от частен характер. Тестовете трябва да се направят вече след откритото съдебно производство. В същото време никой не може да принуди никого насила да си направи ДНК-тест, обясни Борисов.

По граждански дела не можете да задължите някого да се яви на експертиза, уточни адвокатът с напомнянето, че в случая нямаме наказателно производство.

"Не е толкова лесно дори и да има ДНК тестове, които да установят, че децата в момента не се отглеждат от биологичните си родители, образно казано, да ги разменим. Това не е просто една процедура, по която установяваме някаква фактическа грешка в актовете за раждане, поправяме я и разменяме децата, прегръщаме се и прекарваме спокойни коледните празници", коментира и адвокатът по медицинско право Мария Петрова по бТВ.

Тя подчерта, че няма как това да стане от днес за утре и може да мине повече от година.

Според нея има много начини да се направи проверка къде е грешката. Петрова обясни, че гривните не са единственото, което потвърждава детето на чия майка е.

"Възможно е да е така наречената каскада от пропуски, които водят до този фатален случай. Принципно по закона за лечебните заведения всяка болница трябва да има правилник и вътре да са разписани подобни правила. Аз съм убедена, че в болница "Шейново" има разписани такива правила. Друг е въпросът дали е дошла следващата стъпка, а именно дали е обезпечен процеса с достатъчно персонал и то обучен персонал, който да може да се справи със спазването на тези правила", заяви тя.

Според нея в родилните отделения и болници моделът на организация е архаичен и майките не прекарват достатъчно време с бебетата.

Три проверки се извършват вече в столичната АГ болница "Шейново", в която, както по-рано стана ясно, две бебета са разменени преди два месеца и са отглеждани в грешното семейство. Преди това директорът на родилния дом беше повикан за обяснение от кмета Йорданка Фандъкова и от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Изясняват се обстоятелствата, довели до размяната на децата. Прокуратурата също се зае със случая на размяната. До момента са били разпитани 28 души по казуса.