Майката на едно от децата, които може да са били разменени в столичната АГ болница "Шейново", разказа как е разбрала за новината. Тя все още отказва да приеме, че бебето, с което се е прибрала у дома преди два месеца, не е нейно.

"Докторът дойде неочаквано у нас. Тя ми каза "Не се притеснявайте. Искам да сте спокойна. Ще ви кажа какво се случва, но искам да ви покажа снимки на другото бебенце", разказва пред Нова тв Севда Михайлова.

Тя попитала за какво друго дете става дума. Лекарката отговорила, че то е здраво и хубаво.

"Докторката каза, че разбрали от гривничките, че децата може да са разменени. Много се разстроих. Започнах да плача. Ден и нощ, откакто разбрах това нещо, не мога да спя, да се храня, нищо не ме вълнува. Само за това мисля", споделя жената.

Тя и семейството ѝ са отишли в СДВР, за да разберат резултатите от ДНК теста, който са си направили. Сигналът е тръгнал от другата майка. Тя се усъмнила, че полученото след раждането бебе е по-тъмно от нея и от мъжа й. Направила тест и той показал, че детето не е нейно.

Днес директорът на АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев се срещна със служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджедиев.

"След като разбрахме, че има такова съмнение, веднага се обърнахме към полицията. Органите на реда започнаха съответните действия и нещата вървят към добър край", каза пред Нова тв д-р Румен Велев непосредствено след разговора с министъра, а на въпрос дали има други такива случаи в практиката, той отговори: "За първи път присъствам на такова нещо в нашата болница".

Д-р Румен Велев обясни, че не вярва родителите на едно от бебетата да са отказали да дадат ДНК проба. Самият той разбрал за случилото се на 7 декември, а в болница "Шейново" вече е започнала вътрешна проверка. По-рано от Районната прокуратура обявиха, че е образувано досъдебно производство по сигнал от столичната полиция. Разследването се води по текста в НК, според който, ако някой умишлено замени малко дете, се наказва с лишаване от свобода до две години.

Според директора не може да се говори за умишлена смяна на новородените. Пред bTV обаче той все пак допълни, че има някои подробности, които са "леко смущаващи", но отказа да ги коментира, докато тече проверката на прокуратурата.

"Имаме стриктни протоколи и правила, по които описваме новородените. Слагаме гривничките, записваме номерата, сравняваме ги при изписването и ми е трудно да ви кажа какво точно се е случило", каза още д-р Румен Велев.