Не мога да си представя, че такова нещо може да се случи умишлено, но за съжаление всичко е възможно. Просто е много необясним случай, аз не мога да си обясня за себе си как през целия период майките са получавали бебенце с различна гривничка, как са изписани и как 3 месеца не се е стигнало до някаква съпоставка и до някаква сверка на самите номера. Ако има някаква умисъл, то тя няма да бъде в този посока - да дадем бебенце с различен номер. Това е абсурд. Абсурд е да има умисъл. За мен това е просто някакъв низ от някакви ужасни случайни обстоятелства, които, разбира се, не ни оневиняват. Това заяви в интервю за БНР директорът на столичната АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев по казуса с разменените новородени.

По думите му, самият той е разбрал за фрапиращия случай на 7 декември, когато бил на конгрес в чужбина.

"Обади ми се д-р Узунова (началник на отделението по неонатология в АГ "Шейново"- бел.ред) и каза, че при нея е дошла една пациентка, която е родила в началото на месец септември при нас и която има някакви съмнения, че може би това бебенце, което сме ѝ дали при изписването, не е нейно. Като основание за това е посочила, че като си е преглеждала документите в последните 1-2 дена, тоест 3 месеца след раждането, обърнала внимание, че има разминаване на номерата на гривничките", обясни д-р Велев.

Директорът на болницата нарежда да се свика лекарска комисия, на чието заседание той участва чрез видеоконферентна връзка.

"Взе се решение да се направи ДНК изследване, за да видим дали нейното съмнение е основателно - на едната майка сме дали едно бебенце с различен номер и на друга майка сме дали друго бебенце с различен номер. Сега, как точно това се е случило - аз лично за себе си нямам отговор. Искрено се надявам, че това нещо ще излезе наяве и ще разберем какво точно се е случило. Но фактът е, че бебенцето на тази майка беше с различен номер на гривничката от нейната ръка. Получихме неофициално резултат от ДНК теста и той за съжаление показа, че има разминаване между майката и бебето", добави акушер-гинекологът.

По думите му, още на следващия ден, след като е получил резултатите, е отишъл в полицията, където е дал показания и е поискал съдействие. По повод проверките на няколко институции, които вече текат в болницата, д-р Румен Велев обясни, че те трябва да установят какво се е случило и дали правилниците за работа в лечебното заведение създават възможност да се допусне такава грешка.

"Разбира се, да снемат сведения и те от лицата, които са били замесени в раждането, в грижите за бебенцето в неонатологията, как точно става точно поставянето на гривничките, как става раздаването на дечицата при майките за кърмене...Всичките тези неща ние ги отразяваме в нашите документи и ги предоставяме", допълни той.

Директорът на АГ "Шейново" бе категоричен, че процедурите, които се следват ще бъдат преразгледани.

"В крайна сметка пациентите, които идват тук, ни имат пълно доверие и те разчитат, че всичко, което ние правим, е в интерес и в защита на тяхното здраве. Няма как да се съмняват в това, че ние можем да постъпим по такъм начин и аз искрено се надявам, че истината в крайна сметка ще възтържествува, защото процедурите, които имаме - разбира се, ние ще ги преразгледаме отново и ще въведем още допълнителни контроли и мерки за сигурност, при които да съпоставяме тези номера...Но това, което правим в нашата болница, това се прави във всички останали АГ болници, няма някакви кой знае колко различни неща", каза още д-р Велев.

Той обясни какво се прави веднага след раждането - бебето се показва на майката, показват се и двете гривни, които са или в розов, или в син цвят в зависимост от пола на новороденото. Номерът на гривните се чете на глас, след което едната гривна се слага на ръката на родилката, а другата - на бебето.

"Бебенцето седи при майката два часа след раждането, там става първото закърмване. Така че, вероятността да стане някаква такава грешка и някакъв пробив до момента ми се струваше абсолютно невъзможно и невероятно", добави Румен Велев.

В отговор на въпрос кой ще понесе отговорност, шефът на "Шейново" каза, че първо иска да види как ще приключи разследването. 

"Ако има някакви данни за умисъл, в крайна сметка този човек ще си понесе съответните отговорностите. Аз си нося моята отговорност, така че съм готов да отговарям на всякакви такива въпрос и на всякакви упреци, които съществуват...Защото това е организация на работата в цялата болница и това е едно от нещата, за които ние - аз лично, пък и всички останали колеги, най-стриктно гледаме да спазваме, а именно - да опазваме здравето, по отношение на бебетата абсолютна сигурност да има, че не може да настъпи нещо такова...И сме изградили доста механизми за това, но очевидно, че някъде е настъпил някакъв пробив и в момента, в който установим кой е виновен, той ще получи своето наказание. Това не бива да подлежи на съмнение", заключи д-р Румен Велев.