28 души са разпитани за една седмица по случая с разменените бебета в столичната АГ "Шейново". Изготвени са и ДНК експертизи, като резултатите показват, че вписаните в актовете за раждане на двете деца майки не са биологичните. Това заяви пред журналисти заместник-районният прокурор на София Иван Стефанов.

По думите му, делото е върнато в полицията, като от прокуратурата е дадено указание за провеждане на допълнителни разпити.

"Те се налагат, за да се установи категорично фактологическата обстановка, както и да се разкрие кога е извършена размяната на двете деца", уточни прокурор Стефанов. Той допълни, че и двете майки са дали биологичен материал за ДНК експертиза.

"Уведомена е и Дирекция "Социално подпомагане", а в момента всяко бебе е с майката, с която е било изписано от родилния дом. Няма данни някое от тях да е в опасност", каза още заместник-районният прокурор.

Установено до момента е, че гривните, поставени на ръцете на новородените, са били правилните. Объркването е станало с гривните, които се поставят на ръцете на майките, допълни Иван Стефанов.

По думите му, размяната е разкрита от една от майките, която е забелязала, че номерът на бебешката гривничка е различен от този, вписан на нейната гривна. Жената била запазила двете гривнички за спомен. Двете бебета са родени в средата на септември.

Когато на бял свят се появи новородено, във всеки родилен дом веднага на ръчичката му се поставя гривна, на която има записан номер. Обичайно той показва кое поредно бебе е то, родено в конкретния месец в лечебното заведение. В някои болници на гривната са записани и трите имена на майката, но в други вместо тях има инициали или само номер. Втора гривна със същите данни се поставя и на ръката на родилката.

Според прокурор Стефанов отговорност може да се търси на лицето, разменило двете деца - умишлено или не, както и на този, който е трябвало да контролира този процес. Ако бъде установена вина, законът предвижда до две години затвор, припомни той и допълни, че това е текст, непроменян от 1968 г.

Малко по-късно служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев също даде брифинг пред медиите, на който обяви, че ще бъдат взети много сериозни мерки този фрапантен случай да не се повтаря.

"Става въпрос за 2 родилки, които са родили през септември месец в един и същи ден, по едно и също време. Според мен става въпрос за човешка грешка, небрежност на персонала", обясни здравният министър след заседанието на Министерския съвет.

Д-р Меджидиев обяви, че веднага е назначил проверка в АГ "Шейново", която да бъде извършена от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и Столичната Регионална здравна инспекция.  

Здравният министър обаче бе категоричен, че при изписването на майките и новородените данните на гривните на всяка родилка и всяко бебе е трябвало да бъдат сравнени. 

"Затова казвам, че на няколко етапа от веригата е проявена небрежност. Но имам надеждата, че този случай ще се реши с благоприятен изход, тъй като вече са проведени ДНК експертизи и на двете родилки, и на двете бебета. Така че всяка родилка ще е със собственото си детенце. След проверките по този случай обаче ще се вземат много сериозни мерки, ще стартират проверки и в други АГ болници", добави той.

По думите му, сигналът за случая до здравното министерство е постъпил късно.

"Всеки ще понесе вината си, важно е случаят да бъде с правилен изход, наша задача е да уточним кой каква грешка е допуснал", каза още д-р Асен Меджидиев.