"Не съм участвал в спирането на метрото. Видях група хора, които вървяха натам и тръгнах след тях. Какво точно направиха, не видях. Не ги познавам" - това заяви 29-годишният Светослав Трайков, който беше задържан и обвинен за блокирането на метрото вчера заедно с бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов.

Двамата бяха освободени от ареста срещу 1500 лева гаранция за всеки и с обвинения за хулиганство. 

Според СДВР записите от метрото, които бяха разпространени, свързват Трайков с инцидента, за който смятат, че е застрашил живота и здравето на гражданите.

Пред bTV обаче младият мъж, който участва в протестите срещу управляващите, заяви, че когато отишъл да си вземе нещо за пиене, трима полицаи дошли при него, поискали му документите и му казали, че е задържан.

По думите му те не са му обяснили защо, нито пък са му позволили да използва телефона си, за да се обади на близки или адвокати в първите 3 часа и половина след ареста си.

„Казаха ми в 02:00 ч. сутринта, когато ме освободиха, за какво съм бил задържан. В един момент, докато полицаите не гледаха, успях да изпратя есемес на мой познат, който е уведомил адвокатите“, разказа той.

Вие представяте ли си да бъдете задържан и да не знаете за какво? Смятах, че въпреки начина, по който се управлява държавата, има някаква останала демокрация. Тук очевидно няма“, продължи Трайков, който се оплака още, че не е могъл да се чуе дори с 5-годишната си дъщеря.

Закарали го в Пето РПУ, вместо в Първо, както трябвало, защото отпред вече имало протест и полицаите не искали да дразнят демонстрантите.

Според него спирането на метрото е траяло няколко минути, а "управлението на мутрите от 11 години“.

Той съобщи, че е бил един от учредителите на партия ГЕРБ през 2006 година и изтъкна, че тя е била създадена, за да бъде европейска. Това обаче, по думите му, не се е случило.

Минчо Спасов, който сега е адвокат, пък се оплака, че е имало груби нарушения и при задържането, и при разпита му.

"Нищо не ми беше показано, допълнително ще се изясняваме. Поемните лица, които бяха докарани, бяха без лични карти, което е грубо процесуално нарушение", заяви той, като подчерта, че е пацифист, а не терорист.

Полицията издирва трети заподозрян, който също се вижда на записите, но самоличността му не е установена. 

Междувременно Татяна Дончева, която още снощи защити колегата си адвокат и Трайков, също заяви пред телевизията, че той часове наред е бил в полицията без достъп на адвокат. А след това: „Независимо, че много добре знаем Конституцията и закона, те отказваха да ни пуснат повече от час, а всеки задържан има право на защита от момента на задържането".

Днес тя е проверила как стои въпросът с допускането на адвокати до задържани за 24 часа.

„Мога да ви кажа, че се натъкнах дори на случай на задържан лекар от Александровска болница, когото са изчакали да свърши операцията, за да го арестуват, понеже преди 8 години, като 20 и малко годишен младеж е работил в охраната на Васил Божков. По същия начин не допускат никакви адвокати 24- часовия срок на задържане“, каза тя по повод арестите на около 30 хора, които са били приближени да хазартния бос.

А за инцидента в метрото изтъкна, че на всяка спирка на метрото има 4 аварийни бутона и те са достъпни за гражданите.

„Смятате ли, че употребата на авариен бутон, което е част от съоръжението, създава опасност за живота и здравето, което твърдят обвинителите вчера в постановлението за привличане? Не ви ли се струва това доста нелепо, след като е част от системата за осигуряване на безопасност и че това е точно толкова опасно, колкото шофьорът на автобуса, или на трамвая да ви натисне по-рязко спирачки? Какво ще стане? Ако не се държите, може да паднете. Ако се возите в асансьора и ви спре между етажите, налага ли ви се да стоите така за няколко минути? Дали е съзнателно или несъзнателно спиране на метрото, вие изпитвате тревога и страх от това, че се намирате няколко минути в асансьора. Смятам, че тази работа е силно преекспонирана, защото на всеки от нас това се е случвало. И , както и други 10, които се виждат на кадрите, нищо друго не доказват. Това са твърдени мними опасности, че са създадени неудобства на хората за 9 минути".

По думите й в последните месеци е станало практика в България да се задържат адвокати.

"Има повече от 10 задържани, някои от които за по няколко месеца. Те, разбира се, не са свързани с такъв протест, който би могъл да им даде подкрепа, но смятам, че това е изключително обезпокоително", каза още Татяна Дончева.