С разрешение на наблюдаващ прокурор от Софийска районна прокуратура МВР публикува кадри от охранителните камери на метростанция "Софийски университет". От тях става видно как е извършен саботажът с аварийното спиране на мотрисите.

Двата видеоклипа показват как трима мъже спират мотрисите, докато влакчето е на станцията. След това се качват по ескалатора и напускат района.

Бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов по-късно бе задържан в Първо РУП. По информация на полицията има още един арестуван, а третият съучастник се издирва. След като на място пристигна група протестиращи, начело с Татяна Дончева и Мая Манолова, около 1 часа през нощта бившият депутат беше освободен.

Минчо Спасов обяви, че са му повдигнати обвинения за хулиганство и заяви: "Не съм хулиган, а пацифист. Изразявам неуважение към управляващите, а не към обществото".

На извънреден брифинг днес от СДВР изнесоха подробности за случилото се. От тях стана ясно, че един от вагоните на спрения влак в метрото е престоял минути в тунела, което може да е опасно за здравето на гражданите, както и да доведе до страх и паника на пътуващите.

 

Главен комисар Георги Хаджиев подчерта, че станциите на метрото са част от стратегическата инфраструктура. Образувани са досъдебни производства, на базата на събраните доказателства. Взети са и парична гаранция в размер на 1500 лв и на двамата. Обвиненията са за хулиганство.

"Това не кореспондира с демократичните ценности на протестиращите. Адвокатска защита е осигурена на Минчо Спасов до момента на излизането от районното управление. Третият извършител не е установен, издирваме го", каза шефът на СДВР Георги Хаджиев.

Стопкадър от камерите на метрото