Не съм хулиган, а пацифист. Изразявам неуважение към управляващите, а не към обществото. Това заяви бившият царски депутат Минчо Спасов пред "24 часа" тази сутрин, след като снощи бе задържан и разпитан в Първо РПУ заради акцията в метрото. Той и двама други са спрели електричеството в метрото на Софийския университет вчера.

Спасов разказа, че е бил арестуван и му е било повдигнато обвинение за хулиганство по чл. 325 , ал. 1 от Наказателния кодекс. Този законов текст гласи, че хулиганство е действие, което изразява явно неуважение към обществото. Ще привърша своя коментар с изявлението, че аз не съм хулиган. Хората, а и аз също, изразявамe явното си неуважение към управляващите, а не към обществото. Всяко мое действие е съобразено с безопасността на всички хора. Аз съм пацифист, не съм хулиган. Моите действия са продиктувани само и единствено в защита на обществото от явното неуважение, което му показват управляващите. Предстои ми пред прокуратурата и пред съда да докажа, че не съм хулиган. И тъй като е висяща съдебна процедура, повдигнато ми е обвинение, аз съм вече обвиняем, това са нещата, които бих могъл да споделя.

Той благодари на тези повече от 10 негови колеги адвокати, които са дошли да го защитават. Трима от тях, които нямат политически изяви, съм упълномощил да ме представляват, каза Минчо Спасов.

Спасов допълни: "Моите усилия са да убедя прокуратурата и съда, че не съм хулиган и, че всички мои действия са израз на неуважение към управляващите и уважение към обществото".

Снимка: БНТ

По същото време от СДВР изнесоха на брифинг подробности за случилото се. От тях стана ясно, че един от вагоните на спрения влак в метрото е престоял минути в тунела, което може да е опасно за здравето на гражданите, както и да доведе до страх и паника на пътуващите.

Вчера токът в метрото беше спрян от трима неизвестни към онзи момент. Двама от тях са установени и задържани - това бе бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов и 29-годишен мъж.

Главен комисар Георги Хаджиев подчерта, че станциите на метрото са част от стратегическата инфраструктура.

Образувани са досъдебни производства, на базата на събраните доказателства. Взети са и парична гаранция в размер на 1500 лв и на двамата. Обвиненията са за хулиганство. Това не кореспондира с демократичните ценности на протестиращите. Адвокатска защита е осигурена на Минчо Спасов до момента на излизането от райнното управление. Третият извършител не е установен, издирваме го, каза за задържания за спирането на метрото бивш депутат от НДСВ Минчо Спасов шефът на СДВР Георги Хаджиев.

За нас е абсолютно без значение дали задържаните признават или не действията, ние сме събрали неоспорими доказателства, посочи още Хаджиев. Той допълни, че задържаните не дават абсолютно никакви обяснения. Тази постъпка не кореспондира по никакъв начин с демократичните цености, обясни още Хаджиев.

В момента, в който Спасов е поискал адвокатска защита, трима адвокати са били с него до момента на напускане на управлението, заяви директорът на СДВР и категорично отхвърли обвиненията за нарушаване на права.

"Това не е етично и по този начин се застрашават пътниците. Метрото не е играчка, то е сложно съоръжение. Тези бутони имат смисъл и се ползват дори и от пътници - като има паднал човек на релсите например. Има ги и трябва да ги има", подчерта Братоев.