Близо 30 процента от жителите на София, или почти всеки трети софиянец, е доволен от чистотата на столичния град, показват данни от анализ на Евростат, посветен на "Зелената седмица в ЕС", която продължава до 25 май.

От тези 30 процента обаче - 26 процента са по-скоро "доволни" и едва 4 процента - "много доволни", сочат детайли от анализа.

Други 42 процента от софиянци са по-скоро "недоволни", а 28 процента са "много недоволни" от чистотата на столицата, отчита Евростат, което показва, че двама от всеки трима столичани имат претенции към чистотата в София.

По този показател българската столица е на 26-та позиция сред столиците на страните-членки на ЕС, като зад нас са само Братислава и Рим. Анализът отчита равнището на удовлетвореността от чистотата общо на 109 европейски града.

Когато се сравняват обаче данните на Евростат, с желанието на софиянци сами да си помогнат и да изчистят града си, се отчита значително разминаване между процента на "недоволните" столичани и броя на жителите на София, които доброволно са се включили в пролетното почистване на София преди броени дни на този месец.

По данни на столичната община само около 13 хиляди софиянци, или едва около 1 процент от жителите на София, са се включили като доброволци в кампанията за пролетното почистване, когато са засадени 5 400 дръвчета, събрани са над 6 200 тона отпадъци, премахнати са 66 нерегламентирани сметища и т.н.

Данните на Евростат и на столичната община напомнят, че от инициативността и желанието на всеки един от нас зависи в какъв град живеем сега и ще живеем в бъдеще.

Най-доволни от чистотата са в Люксембург

Близо 95 процента от жителите на Люксембург и на едноименната столица са били удовлетворени от чистотата на своя град, показват данните на европейската статистика. Следват: Виена /90 на сто/, Любляна /88 на сто/, Рига /81 на сто/, Хелзинки /80 на сто/, /Вилнюс, Талин и Загреб - по около 75 на сто и др.

Най-малко удовлетворени от чистотата на своя град са жителите на италианската столица Рим - едва 9 процента, следвани от Братислава /28 на сто/, София /30 на сто/, Букурещ /37 на сто/, Мадрид /38 на сто/, Атина /41 на сто/, Берлин /45 на сто/, Брюксел /47 на сто/ и Париж /49 на сто/.

Освен в европейските столици данните на Евростат отчитат и удовлетвореността от чистотата на други европейски градове, като по този показател на челно място са два латвийски града - Вентспилс /99 на сто/ и Валмиера /97 на сто/.

Други два града с висок процент от удовлетвореност от чистотата са испанският Овиедо и отново Люксембург - по 95 на сто.

Информацията за тези данни е базирана на показатели за проучване на възприятията, изготвени от Европейската комисия, отчита Евростат.