Освен таксата, която в момента се събира за временната организация на движението в района където се провеждат концертните прояви, ще се събира и депозитна такса, парите от която ще се използват за почистването на районите около тях, съобщи заместник-кметът на Столичната община Мария Бояджийска, цитирана от БТА.

Столичната община е платила допълнително близо 14 000 лв. за почистването на района на националния стадион, където вчера и във вторник вечерта имаше концерти от фестивала "София рок".
Бояджийска потвърди, че организаторът на фестивала - "Болкан Ентъртейнмънт Компани" ООД, няма договор с почистваща фирма за извършването на тези дейности след концертите. По думите й при бъдещи подобни прояви общината няма да се ограничи с изискването за представянето на такъв договор, а ще събира авансово такса, която ще се използва за почистването на прилежащите площи.

Организаторите на рок феста вече са платили таксата от 19 200 лв. за временна организация на движението заради концертните прояви, но общината ще потърси и парите за почистване около стадиона, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

По-рано стана ясно, че Столичният инспектор ще наложи максималната глоба от 500 лв.  по наредбата за опазване на зелената система на "Болкан Ентъртейнмънт Компани". Причината е, че са допуснали замърсяване на пространствата около стадиона, въпреки, че са били задължени да предприемат мерки за почистването им след концертите снощи и във вторник.
Препълнените кофи и летящите пликчета около стадиона се превърнаха в истинско предизвикателство за работниците от фирмите по чистота.

За разлика от недоволството на общината от феста, МВР благодари на феновете за цивилизованото поведение по време на концертите.
"МВР благодари на всички фенове за това, че не допуснаха ексцесии, които да помрачат събитието. Публиката показа уважение към полицейските служители, ангажирани с регулирането на движението и контролирането на подходите към стадион “Васил Левски” и опазването на реда в Борисовата градина и централната градска част", се казва в официално съобщение.
От МВР отчетоха, че по време на феста не е имало нарушения на обществения ред и инциденти, което е утвърдило София като "достоен и сигурен домакин на прояви от световна класа".