Психиатрите и криминалистите отчитат сериозен ръст в употребата на метамфетамини, популярни още като кристали. В Русенския център за психично здраве само през миналата седмица са приети осем души с агресивно поведение, употребили поне два-три вида наркотици, предаде БНТ.

Според лекари и полицаи, причината е, че те са леснодостъпни и сравнително евтини. Точно такъв вид наркотик - кристали, призна, че е взел пред съда Северин Красимиров, преди да убие водещата Виктория Маринова.

Доза метамфетамин кристали варира между 15 и 25 лв, в зависимост кой я доставя. Това разказва младеж, чийто опит с наркотиците е вече от 15 години.

"Кристалите" водят до самонаранявания или агресия срещу околните, както и до тежки психози, казват експертите.

"Психозите са с налудни идеи и с халюцинации, при което те стават още по-агресивни, още по-разрушителни, защото се страхуват от изживяванията, които имат", каза управителят на Център за психично здраве д-р Теменужка Матева.

От началото на годината в Мъжкото отделение на Центъра за психично здраве в Русе, където се приемат тежки случаи, от 150 души на възраст до 35 години само двама не са били на метаамфетамини.

"След една еднократна или двукратна употреба изключително агресивно върху стената на кръвоносните съдове въздействат тези кристали, може да се стигне до гангрена, до некроза на меките тъкани, дори до ампутация на крайник", каза д-р Светослав Иванов - психиатър.

Въпреки признанието на обвинения в убийството на Виктория Северин Красимиров, че е употребил кристали, от полицията запазват мълчание.

"Назначени са всички видове експертизи по отношение на Северин, в това число и са му взети кръвни проби", каза главен инспектор Николай Кожухаров, началник-сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОДМВР-Русе.

От началото на годината в Русе са заловени 25 дилъри на наркотици.