При наркотиците най-голям пазарен дял заема марихуаната, следвана от амфетамините. Пазарът на хероин и кокаин се свива.

Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който в рамките на петъчния парламентарен контрол отговори на въпрос, свързан с превенцията и противодействието на наркотични вещества в България.

"През последните няколко години на територията на страната няма единен пазар на наркотици. Няма монопол на знакови лидери, характерни за близкото минало, няма и териториално разпространение на наркопазара", посочи министър Радев.

По думите му лидер по разпространение е марихуаната, а нарастващата употреба и благоприятните природни условия мотивират отглеждането на канабис в много райони на страната.

"След марихуаната, най-много на местния пазар се разпространяват амфетамини, под формата на малки пликчета или на таблетки. Масовият начин на разпространение е в нощните заведения и по време на големи концерти", уточни вътрешният министър.

Според него лекият спад в употребата на някои традиционни наркотици се компенсира от динамичните промени в пазара на синтетични наркотични вещества, както и бързата поява и употреба на психоактивни вещества - т. нар. "дизайнерски наркотици".

Министър Радев подчерта, че МВР предприема действия по превенция на употребата на наркотици от деца в училищата, за което ще стартира и серия от срещи с директори. "Провеждат се срещи и се изнасят лекции в учебни заведение, където се обръща внимание на употребата на наркотични вещества и вредата от тях", увери министър Радев.