Проектът "Войната, която ни промени", в рамките на който в ефира на Българската национална телевизия (в емисиите новини "По света и у нас" и в актуалните предавания на обществената телевизия) се излъчва специална поредица за първата година от войната на Русия срещу Украйна, ще приключи с документален филм на журналиста Александър Марков.

"Войната в Украйна: Няколко истории по-късно" ще бъде излъчен в рубриката за актуална документалистика "В кадър" на 24 февруари, петък, от 22 часа по БНТ 1. 

БНТ

БНТ

Филмът на журналиста от БНТ показва чрез свидетелските разкази на шест уникални личности как войната преобърна човешки съдби и беляза живота завинаги, пред какви драматични избори ги поставя, колко смели и трудни решения им се налага да вземат и каква цена плащат, за да защитят родината си.

Героите на Александър Марков са "Любимата", "Воинът", "Доброволецът", "Бащата", "Журналистът" и "Дъщерята" - след 24-ти февруари 2022 г. всеки един от тях поема по непознатите и критични пътища на оцеляването, събрани и разказани в документалния филм.

БНТ

Освен Александър Марков, който е автор и сценарист, екипът на Българската национална телевизия, реализирал "Войната в Украйна: Няколко истории по-късно", включва Цветелина Йорданова - редактор, Весела Смилец - изпълнителен продуцент, Ивайло Стоянов - оператор, Тодор Илиев - инж. сателитни комуникации, Цветослав Юруков и Вероника Петрова - монтаж, Калина Ценкова - графичен дизайн, Мария Христова - режисьор. 

Александър Марков е единственият български журналист, който беше в град Мариупол в периода от 20-и февруари до 25-и февруари, когато войната на Русия срещу Украйна започна и беше предадена на живо в ефира на БНТ, припомнят от обществената телевизия. Репортажите му от горещите точки - заедно с оператора Владимир Богдански и видеотехника Роберт Вецов - показаха събитията от първо лице и бяха излъчени над 540 пъти от 75 световни медии. 

БНТ

"Войната в Украйна: Няколко истории по-късно" е своеобразно продължение на филма "Войната в Украйна: Началото", също част от поредицата на обществената телевизия "В кадър". 

Гледайте "В кадър" и документалния филм "Войната в Украйна: Няколко истории по-късно" - на 24 февруари, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1.