Военнослужещи от Сухопътните войски и хеликоптер Ми-17 от състава на ВВС участват в гасенето на големите горски пожари в Стара планина и Рила днес, съобщиха от Министерството на отбраната.

Двайсет и един военнослужещи и техника от формирование за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия от Десети механизиран батальон - Враца, са се включили от 11.30 часа в гасенето на големия горски пожар в Стара планина, който гори над Чипровци, в близост до границата със Сърбия. Военнослужещите са под ръководството на командира на батальона подполковник Симеон Цеков и на командира на формированието капитан Стефан Иванов.

От 9 часа тази сутрин при гасенето на пожара помага и хеликоптер Ми-17 с екипаж от 24-а авиобаза Крумово.

Огънят в Стара планина обхваща голям фронт в силно пресечена, труднодостъпна местност. Огънят е възникнал по билото на Стара планина, между Чипровци и село Копиловци. В района на пожара вследствие на атмосферните условия се е спуснал задушлив гъст дим, който ограничава видимостта. Действията на военнослужещите се извършват съвместно с огнеборците, а директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов отпътува към мястото на пожара. Той ще се запознае със ситуацията и създадената организация.

Продължава участието на военнослужещи от Сухопътните войски и в гасенето на големия горски пожар в Националния парк "Рила". Втори ден ФОППБ от Бригадното командване - Благоевград, в състав от 21 военни с техника продължават борбата с огъня, който гори между хижа "Чакалница" и връх Капатник. Старши на формированието е началникът на щаба на Трети механизиран батальон от състава на Бригадното командване майор Тихомир Нарлиев.