Да не се политизира съдебната система и да се забрани външно финансиране на магистратски сдружения. За това призоваха в Сутрешния блок на БНТ юристите Ясен Тодоров и Антон Станков във връзка с освобождаването на Джок Полфрийман.

И двамата смятат, че той не е трябвало да бъде освобождаван предсрочно. Полфрийман е излежал повече от половината си присъда, но няма категорични данни да се е поправил. Според двамата юристи точно обратното показват докладите на Софийския затвор.

"Главният прокурор се възползва от правото си да иска възобновяване на това наказателно производство като посочи две основания - формата на акта, с който се е произнесъл Апелативният съд, и другото е, че определението, с което се е произнесъл съдът, не е решение и има незаконен състав на съда. Всички бягат от тази тема като казват, че съдебните решения не се коментират, но мисля, че българското правосъдие е длъжник на българското общество и трябва да разясни някои въпроси. Настоящият председател на Върховния касационен съд, когато беше изслушван във ВСС преди да бъде избран за такъв каза, че съдебните актове трябва да се разясняват на обществото защо съдията е преценил така. Аз четох протокола от последното съдебно заседание, четох и акта на съда и в мен възникнаха два въпроса, на които не мога да намеря отговор. Интересно е да чуем този отговор, заяви бившият член на ВСС Ясен Тодоров.

След това той продължи с аргументите си:

"За да може да се приложи институтът на предсрочното условно освобождаване, трябва да има две предпоставки. Едната безспорно е факт - Полфрийман е излежал повече от половината си присъда. Второто условие е да са събрани убедителни доказателства, че той се е поправил. Имаме само едно становище на Българския хелзински комитет, по-точно на неговия председател, защото после от комитета се разграничиха. В протокола по делоото аз прочетох доклада на юристконсулта на затвора и то е категорично, че Полфрийман не се е поправил, не са изпълнени целите както на специалната индивидуална превенция, така не могат, ако той бъде предсрочно освободен, да бъдат изпълнени целите на генералната превенция. На всички останали членове на обществото ще им се даде пример да извършват престъпления. Неналагането на пробациони мерки също предизвиква въпроси. Той няма адрес, няма лична карта. Казва, че си е намерил работа. Къде? Това е върхът на айсберга. Големият проблем на българската съдебна система е опитът да се политизира отвътре. Ако искаме да няма такива случаи, моят призив към народните представители преди да гласуват промените в съкратеното съдебно следствие да направят една промяна в ЗСВ, която е изключително наложителна. Да се забрани външното финансиране на магистратски сдружения. Не може Съюзът на съдиите да получава стотици хиляди левове от едни и същи източници, от които получава пари и Българският хелзински комитет, Български институт за правни инициативи, който знаете беше оглавяван от бившия министър на правосъдието Христо Иванов, който след това направи партия, който е и адвокат по това дело, защото защитава Джок. Същите източници дават милиони левове на кръг медии, които оплюват всички магистрати, оплюват ВСС, когато не назначава на ръководни постове в правосъдието посочени от Съюза на съдиите магистрати. Това е най-големият проблем. Казвал съм го и преди".

"Аз съм запознат с практиката на Софийски градски съд, защото бях заместник-председател и председателващ Наказателното отделение. Съдът винаги досега се е съобразяват с мнението на затворническата администрация. Те са хората, които имат пряко наблюдение върху личността на осъдения. При седем страници отрицателно мнение от страна на Софийския затвор, да постановиш такова определение според мен е недопустимо. Това е тотално в разрез с практиката на съдилищата", добави Антон Станков, бивш министър на правосъдието.