Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Регионалната здравна инспекция в Шумен е взела три проби от кладенеца - една вчера и две днес.

Първите резултати показват, че съдържанието на нитрати в измерените количества, може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт при продължителна употреба.

Останалите показатели от физикохимичния анализ са в норма и не превишават стандартите на Наредба 9 от 2001 г., се посочва в съобщението.

Резултатите от микробиологичния анализ ще бъдат готови в петък, 14 август, след 15.00 часа.

Борисов забрани "комерсиални дейности" в Плиска

Премиерът Бойко Борисов забрани комерсиалните дейности, свързани с археологическите разкопки в Плиска, и се закани, ако продължат, да спре финансирането им.

Целта на разкопките в Плиска, които правителството финансира, е да направим достъпно за хората историческото богатство на първата ни столица, заяви Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, цитиран от пресслужбата на кабинета.

"Забранявам всякакви комерсиални дейности, всякакви самоинициативи - да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Никой нито ще спечели, нито ще му дадем такава възможност", заявява премиерът и добавя, че в противен случай финансирането на обекта ще бъде прекратено.