Водата в Плиска е с нитрати три пъти над нормата

Първите резултати от направените анализи на водата в разкрития кладенец, при археологическите разкопки в Плиска, показват повишено съдържание на нитрати.

Обратно в новината

Коментари - Водата в Плиска е с нитрати три пъти над нормата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

пийте тая вода бре с тия нитрати ще ви порасне корнишона кой го има в шортите! Безплатна виагра! Затова е свещенна светена вода. Затова и поляха ББ по темето да му пораснат косми на плешивата кратуна!

Пари за археология трябва да има. По възможност разкопките да се извършват и експедитивно и внимателно, а не с багерите. Защото не предмети от ценните метали са най-важни, а възстановяването и документирането на миналото. В чужд сайт за имоти попаднах на следната нагла обява (вероятно постната от нашенци): "Продават се евтини селски къщи в близост до неразкопани древни могили". Коментара е излишен. Цялата ни територия трябва да се обяви за световно културно наследство. Искайте пари от Юнкер, блеким ви даде нещо.

Да бяха изчакали водата да се пречисти, да бяха възстановили Базиликата, че тогава да ходят да се пръскат с водица, ама не. Юнашко сърце не трае, бърза да се нареди на "вълшебния кладенец". А въпроса, с каква тиня се окъпаха родните ченгенца, е забавен за населението. Няма лошо. Нека хората се посмеят.

Как винаги когато се реставрира нещо велико темата се отклонява към незначителните неща.Какво значение има каква е водата.Просто не пиите от нея.Ама и журналистите всичко преекспонирате понеже не пишете по същектвените болезнени теми за страната.Плащат ви да пишете глупости.А колко сте неграмотни.Виште се на малкия екран.Нито словоред диалектен говор къде завършвате малумници.телевиизите

"Професоре", ама и вие избухнахте с критика. Прочетете си творението и сам си поставете оценка за стила, словореда и грамотността (и пунктуацията): "Плащат ви да пишете глупости.А колко сте неграмотни.Виште се на малкия екран.Нито словоред диалектен говор къде завършвате малумници.телевиизите"

Малоумие е да се вземат проби от кладенец, който и в момента се копае. Журналистите съвсем изтрещяха. Отец Иханов : Водата не действа автоматично, не става без божия промисъл и молитва, местото трябва да е свято. Голямата Базилика е свято място. В училище не се учат елементарни понятия свързани с нашата религия, която е в основата на нашата българска култура.

Първата половина има смисъл, втората половина от изказването ти изглежда изкуствено пришита. Защо "мястото" трябва да е "свято". И кои са светите места в България? Има ли йерархия, каква е идеята ти въобще?

Става дума, за това, свята ли е водата. Отец Иханов обясни кога, това е така в студиото при Ани Салич.

Имало нитрати!!! Ами как няма да има като отровихме земята. Да не би господ да пуска нитратите. Защо не проверите селските кладенци, изворите и ручеите

Ох баня,ох кеф.. с нитрати се къпя от свещен ке неф..

Нещастни тролчета развиват темата: Чиста ли е водата в кладенец който се копае.

Щастливи троле, ходи "свети" Божо да те ръси с кална водица в партийния ви клуб.

Глупак, за разлика от теб бях в Плиска и имам реални впечатления. Крепостта е огромна, камъните от който е била направена са 1,5 на 0,7 това са 350-500 кг. !

Кладенеца в момента се копае, естествено е водата да е мътна.

да вземе и той да не ги търпи повече... И ГОСПОД не ги издържа и взе, че срути южната част от стената на свещенио УЖ кладенец..

"светената" вода докарва МЕДИЙНА ДИАРИЯ.... Гарантирано... БОКО И БОЖО са и лицето... Първи кипри вапцани до ушите в жълто..

Нитратите в зеленчуците са от не правилно използване на химичните торове. а във водата главно от оттичащи се води от обработваеми земеделски почви, от предприятия за производство на азотни и минерални торове. От къде се взеха в този кладенец които не си знае годините.Или с това се цели да се забрани достъпа на хората до този кладенец.

Да не би да е по-добре Кой да продава флакони с "чудодейна вода" - там до лотарийните билети и алкохола? Нитратите там наистина са загадка, за сега. Щели да публикуват анализа на водата след седмица чак. Мирише на гаф. Или просто някой се опитва да пусне слух, че "вълшебния" кладенец е забранен за простосмъртни, за да се усили интереса......

Само нитрати?????????! Пууу,мама му стара!След "оная жреческа" поливка се надявах да има поне още нещо- я антракс,я луда крава....

Това че е нитратна не значи че не лекува .Във Велинград има радонова вода но се пие .

България ке почне а се оправя кога такива престъпни овластени типове като Боко Тиквата започнат да влизат в затвора. Кога "незвестни извършители" (из Мишо Бирата) започнат да стават известни на прокуратурата и биват осъдени, както го правят в цивилизования демократичен свят.

Не трябва да се опорочава едно хубаво дело,като археологическите разкопки,изключително перспективни за нас,с това дали водата има или няма нитрати!!!В крайна сметка няма фабрика за бутилиране на вода да се прави.

Идва от опита на една партия да приватизира миналото ни, както и религията. Предизборни номера, някакви, примесени с халтура.

Когато нямаше магистрали и пари, за археология, Виновни нямаше! Сега Бойко ви е виновен, защо? То е ясно. Защото, прави така, че нещата да се случват.

Сашо Тъпото от Плиска продава мускалчета на промоция в шатрата на старата крепост!

Вярата в свещени извори и кладенци е остатък от предхристиянски суеверия. Не може ли просто да вярвате в доброто и справедливостта, като подплатите тази си вяра с адекватни на нея дела, а ви трябват някакви измислици? Сега друг ще копне около Кръглата църква и от там ще извади водица. Като кока кола и пепси да се конкурират. Защо всичко, което родят празните ви глави е толкова повърхностно и непремислено?

А защо си толкова самоуверен, че си разбрал правилно и че твоите твърдения са правилните. Имаш си някакви представи за света и нещата, за които няма никаква гаранция, че са правилни и верни. Трябваше да кажеш, че така мислиш ти, а не да ни представяш мислите си за аксиоми. Рано или късно, може и да се научиш.

Ами назови го конкретно. Кое е това нещо, което поставяш под съмнение и ще ти отговоря, тролче. Ако се съмняваш в твърдението, че вярата в свещени кладенци и извори е предхристиянско суеверие, то това е научено доказан факт. Не е спорен. Общопризнат е.

баси, вчера го къпаха с нитрати, днес узря..... Честита баня гусин премиер

Видя ли сега, че наистина е чудодейна водата! Акъл в Тиква налива. Трябва и главите на другите министри да полеят с нитратната вода.

Тази вода е нещо духовно, свято и добро. Извира от древен храм. Един от първите християнски храмове в Европа. И всяка религия казва - благодатта идва само при вярващите. Святата вода всички религии ще я признааят. Тя обединява хората в техните разлики и прилики. И водата скоро ще се пречисти.

и добронамерени хора като теб KF, толкова злоба и нисък интелект като в тези постове е жалко да прочетеш.

Нищо умно не можах да прочета, нито пък добронамерено. Някаква вяра в нещо, истиснка или престорена. Ама в какво и защо?

Това по кой канон? На езическо суеверие ми прилича. Ще ме извинявате.

Поне тиквата бързо ще узрее с толкова нитрати :))))

дано водата да е измила очите на слепите и вярващите на такива индивиди като Божидар Димитров, че повече да не чуваме врели-некипели от този човечец, време е вече да се отдаде на пророчества и водни истории, щото като историк явно не си е достатъчен и сам е решил с какво да се занимава,че да привлича внимание към себе си.....

в тази вода може и бубонна чума да има, как решиха да се поливат с нея, да я пият и да я продават без да проверят състава й.

нали е казано, че като бликне ще се оправим? На да ги оправи първо тия!

Като истински езичници и суеверници, обожествяващи водата, въздуха, земята и огъня; с една дума - варвари.

Да варвари и защо се срамите от прадедите си . Варвари , езичници , но велики и достойни , а не третополови продажници и мижитурки.

Това е кладенец в първата Българска столица - ето това е по-важното в случая!!! Вие или не сте Българи или сте слабоумни ... не мога да разбера изобщо смисълът на този спор - тази вода нито ще с продава, нито ще се прави каптаж за бутилиране!

С нитрати е защото това е първи водоносен хоризонт. Да дупчат на 200 метра и да я осветят и да я прави историка каквото си поиска. Да стигне до втория хоризонт. Божидар поля с вода премиера която е с нитрати. Ами тези в Плиска с канализация ли са или със септични ями.

Баси клоуните малоумни - намериха една кална локва и сътвориха небивал цирк!

Нали говорим за наука уж? В кой средновековен документ пише, че извора е свещен? Сценката прилича на евтино предизборно изпълнение. Но все на нещо реално трябва да се опрат. Нормално е Голямата базилика да има и водоизточник. Нормално е да предположим, че са освещавали вода от там. Но защо по дефиниция, неосветената вода да е "свещена"? Дайте някакво обяснение, било то научно или по църковен канон. За каква сензация въобще говорим?

Предлагам на господин Премиера да забрани примерно гонките в Лесидрен,вместо да се занимава с кладенчова вода!

Божо-историкът поръси Боко-умният с нитратна вода и далаверата на поповете свърши, няма да има търговия със светена вода. Язък. хе-хе

Божо им изяде хляба. Не им трябва вече светена вода, копат си свещен извор и те ти светена водица за ръсене.

Вчера беше 2 пъти над нормата, днес е вече 3... Да не би до утре да стане 4?

Вземи проба от там и я дай на 3 различни сертифицирани лаборатории. Сравни данните. После анализирай примесите и ще разбереш от какъв източник са.

В момента се копае, няма смисъл в това. Едва когато се избистри тогава.

Стига с тази вода от Плиска, от която прабългарите са пили преди хиляда години! Дайте малко информация за прескъпата вода на ВиК дружествата, която плащаме всеки ден: там какво е състоянието, а? Или май никой не смее да се поинтересува.

Питай оня - Усмихнатият, дето хариза водата за 100 години на френска фирма, която бе изгонена позорно от Париж заради далавери. Ама той сега е зает, има унуче. хе-хе

Село Руен въстана -доставиха му 21 кожи заразени с антракс. Отец Методи смаза с бухалка 23-годишна студентка от Сандански. Днес 3 самоубийства и много убити при катастрофи...А Шибадар Димитроф се прави на велик....палячу.

Дедо ви Николай изригнал срещу герберите. Май няма да им мине номера на ченгенцата да приватизират православието, за собствена пропаганда.

Късно е чадо. Вече 11 мъченици на КГБ са се нагнездили в синода..

Като как го съчетават това с християнството?

Хи-хи-хи, от къде са нитратите ли? Това място е било лагер на V- ти легион, ХV-та кохорта на Източно-римската империя. Наблизо са били и тоалетните им. А Боко го поляха с тази вода! Ха-ха-ха! Е, това е да те облее историята!

Стига с тази вода!Какво се случва с КТБ и изобщо?

Проблема на България е че я Управляват Мюсюлмани .Ние Православните сме подложени на гонения и отнемане на имущество и работа . 90% от Депутатите , 80% от Държавната Администрация са с немайчин български език .

тъпак абсолютен

KOI KOMUNISTI? TEZI DETO TE NAPRAVIHA SOFIANEC,ILI TEZI KATO RABOTODATELIAT TI borisov? A DA VI EBA MAIKATA I NA TRIMATA?

Самата идея за "свещени кладенци" е толкова нехристиянска, колкото не можете да си представите.

Ама къде го бутате това християнство постоянно?

Такава е темата ужким.

В кой средновековен документ пише, че кладенчето е свещено?

Пишете за Дядо Николай бе! В сутрешната литургия е анатемосал Персеидите и още куп неща... Поръсил е вярващите с чудотворна вода от Плиска. Вече го писаха и във Фрог нюз и в Блиц,а вие си траете.. Цял ден преливате от пусто в празно с една и съща новина за Божидар Димитров и Бойко.

И аз искам професора да ме подмие,както напра ви на премиера,но не можело.За едни може да ги подмиват,за други не може.Егати демокрацията!

Що профани има в тая държава. Сигур всеки ще се натиска да се подмие от "забранения извор". То може и това да е идеята на "забраната". Като нищо ще хване дикиш.

Господин Борисов..да вземе да узапти тоя луд професор /когато учени-историци и академици не могат ...или по скоро не искат/...като на първо място го изгони от най големия исторически музей в страната. Защото един придворен ласкател - шут..е интересен и смешен до едно време ...после става противен и вреден. Този "професор"-вещер...освен да плюе по своите колеги и журналисти..да се изживява като най големия историк в страната...така елементарно да ласкае,зад което прозира безкруполност и лакомия..друго може ли?. Колкото и да обичаш ласкателствата...господин Борисов...всичко си има граници...

Един е Буда, гоце е неговия пророк. А Божо им е върховния жрец.

Днес говорих и с проф. Янакиев. Това да не е оня с опашката от мазна коса, дето прилича на некъпан циганин ?

Егати държавата, дето новина номер едно няколко дена е някаква вода от някакъв кладенец насред разкопки.

отвлича се вниманието от неуспялата съдебна и др. "реформи"

който измисли демокрацията хаир да не види.

Казва се "Свещена простота". Не"светена вода".

Светената вода се освещава с вяра. Тази е от "свещен" кладенец. Като не им стига вярата, чудят се за какво да се хванат, та да се докоснат до духовното. Голямата базилика в случая е само оправдание. Християнска опаковка на езически митове и легенди.

Ся, някой ще отговори ли на въпроса, кога са наторили кладенчето и с какво точно?

То се пълни от подпочвените води - с тях в него попадат нитратите, идващи чрез дъждовните и поливните води от близките и по-далечните обработваеми земеделски земи.

Аа, добре, че ме светна. Ама завишени нива на нитрати не се наблюдават във всички кладенчета. Въпреки че зеленчуци се гледат на всякъде. Та е добре теорийката ти да се докаже.

Обяснете какво значи пълна с нитрати-значи е пълна с лайна.Значи се е спукал мръсен канал и течността му е бликнала,а лайната са отдолу поради малкия отвор.Никаква свещена вода-мръсен канал е бликнал!!!!!

Тази вода е само за политици.

за малоумни политици.

То не бяха вампири, таласъми, мощи на светци, чудодейни води и други исторически открития. Крайно време е т.н. професор Божо Димитров да бъде предложен за Нобелова награда.

Яко се осрахме,но публика събрахме.Не сме за търговията,а за цирка