Положението не е добро, но не е и драматично, добави той и поясни, че 70 на сто от бюджета на министерството вече е похарчен. От останалите 30 % пък Министерството на финансите ни оряза половината, уточни Рашидов. Българската култура не трябва да се отглежда, а само да се подпомага, категоричен е министърът. По думите му в близкото бъдеще нещата може да станат малко по-теснички, но държавата в никакъв случай няма да абдикира. Всеки министър иска повече пари за своето ведомство, но въпросът е какви са възможностите, каза новият министър на културата. Аз не съм специалист, но българското кино е в подем, факт е, че има някакво движение, лаконичен бе Вежди Рашидов за състоянието на българското кино. Това коментира министърът по време на откриването на кинофестивала "Любовта е лудост" във Варна.
За 17-а поредна година родните кинозвезди, познати на поколения българи, минаха по червения килим пред Фестивалния и конгресен център във Варна. Актьори, режисьори, сценаристи, композитори, продуценти и министри събраха аплодисментите на публиката минути преди прожекцията на първия филм.
За първи път в историята на фестивала по червения килим мина и толкова представителна и многобройна делегация от чужбина, като тази от Бавария, водена от министъра на културата на федералната провинция Зигфрид Шнайдер. Не случайно в тричленното жури на фестивала тази година има и германец - Рихард Бланк от Мюнхен.
Общо 45 филма от три континента ще бъдат завъртени в двете зали на комплекса от днес до 3 септември. Фестивалните панорами са посветени на големия български актьор Петър Слабаков, който ни напусна тази година и на сценарист Георги Мишев.



Вижте снимки на актьори, дошли във Варна за кинофестивала