Коронавирусът застигна и един от "най-железните" български мъже - легендарния кмет на плевенското село Буковлък.

"Росен Русанов, кметът на с. Буковлък има нужда от кръвна плазма (0-). Човекът, който може да даде такава кръвна плазма, трябва да е е преболедувал Ковид най малко преди 40 дена. Росен Русанов се намира в Ковид отделението на Окръжна болница "Георги Странски" гр. Плевен. Имената са му Росен Георгиев Русанов. Нека да се обеденим и да му помогнем!", споделиха апел актьорът Веселин Плачков и половинката му - певицата Мариана Повова, в своите фейсбук страници.

Легендарният кмет управлява вече пет мандата село Буковлък. Местните го наричат Шерифа. Всеки ден влиза в кметството, облечен в маскировъчни дрехи и "оборудван" с всичко необходимо да реагира веднага на сигнал за нарушение на обществения ред или друга критична ситуация. Тръгва си след полунощ, когато е проверил дали всички кръчми са затворени и дали всички са се прибрали по къщите и не правят бели из селото. "В Буковлък живеят около 3 500 роми и около 1 000 българи. Затова се стремя постоянно да съм в селото и най вече в тъмната част на денонощието, за да не се допускат ситуации, които биха ескалирали напрежение. Преди да стана кмет бях полицай - младши районен инспектор в селото... Битова престъпност почти нямаме. Ще ви дам пример. През зимата ми направиха операция на гръбнака и бях осем дена в болницата. През това време в Буковлък са извършени 12 кражби. А цяла година преди това нямаше нито една кражба в селото. И след като излязох от болницата, пак спряха кражбите. Истината е, че когато котката я няма, мишките играят кючек. Котка в държавата би трябвало да бъдат полицията, прокуратурата и съдът, но нещата много рядко се случват така, както трябва", каза в интервю миналата година Русанов. И споделя с горчивина: "Като кмет се уморих да се боря с вятърни мелници. Бюрокрацията на държавата е като една дебела стена от бетон. Блъскаш се, падаш, ставаш, пак се блъскаш и в един момент, като си направиш равносметка, установяваш, че само си съсипваш живота. Каузата на един кмет е да помага на хората. Ама, как например да им обясня, че може през зимата да останат без дърва за огрев, защото държавата ми връзва ръцете?!... 15 години се боря с бюрокрацията, с корупция, с какво ли не, за да се направи тая канализация. Дойде едно правителство на власт. Таман са нагласят нещата - кой да открадне парите, и - айде - дойде друго правителство, което гледа да сложи негови фирми на "хранилката".

Буковлък беше едно от най-"пламналите" места у нас в началото на коронавирус пандемията през пролетта. Тогава дори се наложи селото да бъде поставено под карантина с КПП-та.