От договорки с прокуратурата, през руска връзка до местните избори - това са част от версиите, които днес бивши министри, експерти, адвокати, политолози и журналисти разглеждат относно завръщането в България на бизнесмена Васил Божков. 

Според експерта по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов темата за руските връзки на Васил Божков поставя много въпроси за руското влияние в българската политика и икономика. 

"Със сигурност руската нишка направи впечатление. Преди две години ние знаехме различни неща за Евгений Пригожин, сега той е като фактор в руската политика. Това според мен рязко промени оценката на подобни връзки между г-н Божков и Пригожин. Имайте предвид, че не става дума само за Пригожин, имаше доста интересни фигури от руската политика", подчерта той пред БНТ.

"Появиха се предположения, че има възможност Божков да се е разбрал с политическата и съдебната власт. Искам да припомня, че и преди имаше информация, че Божков се завръща. Той самият правеше намеци през последните две години. Може да има много предположения какви точно са стратегиите му", добави експертът.

Той напомни, че за 30 години няма нито един осъден голям бизнесмен. "Проблемът при тях е, че те много често не доживяват нормална възраст. Последният пример бе с Алексей Петров, който бе напълно оправдан от българския съд", каза Тихомир Безлов.

"Информацията за връзки на Васил Божков с Евгений Пригожин е част от целия панаир, който е организиран. Случаят на Божков не трябва да се разглежда изолирано, а да се препрати към абсолютно всички подобни дела срещу представители на едрия бизнес в България", коментира в "Денят започва" бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

По думите му властите в Дубай не изнасят информация, но в поведението на българската прокуратура се наблюдавало поведение "обвиняемият да бъде демонизиран изцяло, за да бъде задържан в следствения арест".

Според Йорданов прокуратурата сега е в междинен период. "Иска ми се това да доведе до нещо по-добро. Сарафова прокуратура няма. Когато Гешев беше главен прокурор, той имаше зад гърба си цялата изпълнителна власт. Видяхме, че това доведе до много лоши резултати, но в крайна сметка нещата започнаха да си идват на местата", коментира бившият вътрешен министър.

"Може би Васил Божков е преценил, че не иска цял живот да се крие от правосъдието и е по-добре да се върне в България", смята Йорданов.

Той обясни и че изразът "защитен свидетел" е неточен, а става дума за свидетел с неогласена самоличност. "За Божков се знае много добре какво може да каже и за кого. Ако някой мисли, че може да се отърве от наказателна отговорност, такова основание в българския закон няма", каза още Йорданов.

Според него за смъртта на Ангел Христов и убийствата на Красимир Каменов-Къро и Алексей Петров няма да се разбере нищо "и това дава широко поле за спекулации".

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов

Снимка: Булфото

Криминалният психолог Росен Йорданов пък обвърза "ролята, която Божков трябва да изиграе", с местните избори.

"Хрониката на събитията започва от атентата срещу Иван Гешев, минава през посещението на президента в Южна Африка, следва убийството на Къро, линчуването на главния прокурор, сглобката, кандидатирането на Васил Терзиев за кмет и финалът - убийството на Алексей Петров", обясни Йорданов пред bTV.

"Моята спекулация е следната - Васил Божков има репутацията на човек, който не играе в неуговорени мачове. Целият му публичен образ е, че той обича да играе в уговорени мачове. От обвиненията на прокуратурата се вижда, че той дълго време си е уговарял мачовете, свързани с неговия бизнес. Има информации, че си уговаря мачове с хора от обкръжението на Путин, с Пригожин. Васил Божков е имал връзки с дълбоката държава. Ще се види какво ще се случи на обжалването на ареста. Ключовият въпрос е не защо се върна, а с кого е сключил сделка.

Според мен с хора от дълбоката държава - с Държавна сигурност. Това е система от връзки и хора, като ще видим дали имат свои представители в съдебната система, или на г-н Божков е предложен един уж уговорен мач, но той трябва да изиграе една друга бутафорна роля".

"Говорим дали той ще остане в ареста и под каква форма на контрол. Това е важно за действията на хората, които са го предразположили да реши да се прибере... Ако бъде с парична гаранция, вероятно някой нещо му е обещал, ако бъде с гривна или в ареста - вероятно мачът не е добре уговорен", уточни той.

Според него няма как обвиненията срещу Васил Божков могат да отпаднат, ако той свидетелства.

"Не мисля, че Васил Божков има шанс да спечели местните избори. Чрез кандидатурата на Васил Терзиев, който има тежко ДС минало, мисля, че това е голямата цел - обществото да приеме хора с подобна биография", коментира още Росен Йорданов.

Политологът доц. Стойчо Стойчев пък припомни, е Божков е написал, че всички пречки са паднали преди неговото завръщане. "Очевидно става въпрос за нещо от близките седмици, което се е случило. През последните седмици единственото значимо нещо, което стана, беше убийството на Алексей Петров. Дали самият Петров е бил пречка пред завръщането на Божков, мога само да гадая", коментира той в студиото на "Тази сутрин".

"Не мисля, че Васил Божков има политически амбиции. Просто иска да оказва влияние, каквото е имал през годините. Смятам, че има и сега, тъй като е крупен финансов фактор. Мнозина са тези, които стоят зад цялата организация. Мафията е неперсофицирана. Няма значение персонално кой стои зад схемите", обясни политологът.

"Политиците демонстрират равна отдалеченост. Като цяло политиците бягат като "дявол от тамян". Борисов не може да отрече, че се познава и с Божков, и с Петров, но всички останали отричат всякакви връзки. Това е малко вероятно - да не са се виждали и запознавали. Бяха на погребението на Алексей Петров, защото бяхме колеги в Пловдивския университет, където той ме покани да преподавам. Той беше ръководител на катедра "Политически науки и национална сигурност" до смъртта си. На погребението бяхме половината катедра от Пловдивския университет", каза доц. Стойчо Стойчев.

Според него не е случайно, че Васил Божков се върна в България ден след погребението на Алексей Петров.

Тезата на адвокат Димитър Марковски е, че няма риск в бъдеще Васил Божков да се укрие, а самият факт на завръщането му означавал, че "очевидно има намерение да участва в процеса на събиране на доказателства".

"Моментът на неговото завръщане според мен е подбран внимателно и не е решил просто така да се качи на самолета. Трудно е и да се направят някакви договорки с прокуратурата, която не дава заявка да подхожда снизходително към Божков", коментира още адвокатът. Според него е възможен сценарий на бизнесмена да бъде определена по-лека мярка за неотклонение.

"Лично на мен мотивите на Софийския градски съд ми се струват малко особени. Съдът е приел, че има риск г-н Божков да се укрие от органите на разследването, което според мен не отговаря на тази фактология, която всички видяхме", посочи още Димитър Марковски. 

Според него на този етап от хода на наказателното дело срещу Васил Божков трудно може да се говори за някаква договорка.

"Ако следим процесуалното поведение на прокуратурата, виждате, че тя не дава заявка да има някакво снизходително отношение спрямо образуваното срещу него наказателно дело", каза Марковски.

"Тези "сделки", които ги дават по американските филми, от наша гледна точка са абсолютно невъзможни. Пак ще повторя - на този етап не се вижда някакво специално отношение на прокуратурата по отношение на Васил Божков, което да навява за евентуална сделка или за облекчаване на неговото положение", на мнение е адвокат Марковски.

Адвокат Димитър Марковски

Снимка: Булфото

Бившият министър на външните работи Надежда Нейнски припомни, че Васил Божков е включен в списъка "Магнитски", където по думите ѝ доказателствата "не се събират от вестници".

В България имаше опит за създаването на такъв закон, който не беше направен по най-добрия начин, добави тя в студиото на "Здравей, България" по NOVA. 

Според нея евентуална връзка между Божков и Пригожин засяга геополитиката на България, а Васил Божков отдавна е надскочил националните предели

"Пригожин може да е мъртъв, но истината, която той каза за войната, вече е публична тайна. Той разби основните аргументи за започването на войната. В момента се говори, че най-сериозно е влиянието на "Вагнер" в Африка. Много е вероятно новото ръководство да продължи тази политика, защото никой няма интерес да разпусне такава икономическа империя. Ролята на "Вагнер" в Украйна вече няма да е същата, но в Африка ще продължи. И съм убедена, че дейността им там е сериозен източник на приходи за Путин", допълни Нейнски.

"През последните месеци се наблюдава следното: навремето бившите служби за сигурност на Русия превърнаха политическата и идеологическата си власт в икономическа. Сега тече обратният процес. Когато започна войната в Украйна, много държави в Европа успяха да свалят голяма част от зависимостите с Русия. България обаче не успя да вземе бързо и ясно този завой", смята тя.

"Няма как да има домашна сделка по геополитически въпрос и не мога да коментирам какви са мотивите Божков да се върне в България. Но сделка няма как да има по обвиненията, свързани със закона "Магнитски" Това, което изтича като информация, за която не мога да съм сигурна как е достигнала до България, показва, че очевидно той е обект на много други разследвания извън тези, които са на територията на България. По време на процеса ще стане ясно дали тези обвинения могат да бъдат доказани".

Без никакво съмнение около Божков ще има определени политически движения, категорична е Надежда Нейнски. 

Пред NOVA NEWS пък журналистът Огнян Стефанов коментира, че "продължава да ни изумява поведението на прокуратурата".

"Какви са мотивите на бизнесмена Васил Божков да се завърне в България не зная, но виждаме странни действия на държавното обвинение. Едва сега започват да се вадят някакви връзки с лидера на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин".

Стефанов даде пример, че генералният прокурор на Швейцария ще получи ефективна присъда за забавено разследване за руски олигарси и за сина на бившия главен прокурор (на Русия) Юрий Чайка по закона "Магнитски". Обвинен е и за забавено разследване на уличени в корупция висши дейци на световния футбол, обясни журналистът.

Той припомни, че на водения от него сайт "Фрогнюз" са публикували договора за "Турски/Руски поток". "Там ясно се вижда какви услуги са направени на руската страна, какво плащаме ние, но никой не се занимава с това", каза Стефанов и запита защо прокуратурата не се занимава с този договор. В регистрите няма следи за фирма на Васил Божков, за която се твърди (от държавното обвинение), че е създал фирма с Евгений Пригожин", обясни журналистът Стефанов, който е проверил информацията в руски сайтове.

Колегата му Асен Генов акцентира, че е притеснително, че в последните 30 г. в България се прочуват хора с прякори. Според него медийният образ на Божков се гради по примера на руския опозиционер Алексей Навални, но той не бягаше от закона, изтъкна Генов.

Според него има търсен и създаден ефект на връщането на Божков в България. Той разказа, че в Италия няма толкова близки кадри при подобни арести, а се показва само логото на местната полиция, всички са в гръб и в далечен план. "Разговорът трябва да бъде върнат в тази перспектива - полицията, логото, далечен план", обясни той.

Причините за завръщането на Божков може да са в две основни групи - че има някакви пречки и проблеми пред това да остане в Дубай или, че има някакви развития в България, които може би му дават известни надежди за по-благоприятно развитие на неговата ситуация в сравнение с преди, изтъкна пред БНР Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Според него обаче от действията на Божков личала стратегия.

Мълчанието на политическите по темата през изминалите дни Марков отдаде на напрегнатата политическа обстановка: "Искри прехвърчат през управляващата "некоалиция". А предстоят и местни избори. Знаем, че част от обвиненията срещу господин Васил Божков са свързани с корупционни сделки с участие на висши политици, така че, според мен, е нормално в момента да има такава стратегия - на изчакване, за да се разбере накъде ще се развият събитията".

Васил Божков не е единствената фигура от бизнес елита на България, за която има основателни подозрения да се смята, че са свързани с организираната престъпност, изтъкна експертът, който очаква "и в бъдеще медийната среда да бъде основното поле на изява на немалка част от тези хора".

"В прокуратурата тепърва предстоят динамични процеси! Предстои избор на нов главен прокурор и гледане на промени в Конституцията, които съществено ще преструктурират и реформират системата на прокуратурата. Наказателните дела срещу Васил Божков са много и сложни. Моята прогноза е, че няма да е този състав и вид на прокуратурата, която ще приключи тези дела. Очаквам известно затишие след този пик на обществен и медиен интерес. Може би ще има още един, някъде около изборите, но след това очаквам затишие по тези дела. Техният изход до голяма степен ще зависи от това как се развиват процесите в прокуратурата".