Адвокатите на Васил Божков ще обжалват постоянния му арест, постановен от Софийски градски съд вчера. Документите ще бъдат внесени още днес или най-късно утре, а следващото съдебно заседание ще бъде на 5-и септември.

Така бизнесменът ще остане в ареста поне до тази дата. Тогава е заседанието на Софийския апелативен съд, който ще трябва да реши дали да наложи най-тежкото мярка за неотклонение "задържане под стража", или по-лека мярка.

През вчерашния ден в Софийския градски съд съдебният състав разгледа обвинението на прокуратурата срещу Божков, свързано с хазартния бизнес. Той е обвинен, че е ръководил престъпна група.

Поискано бе постоянното му задържане заради съображения, че той би могъл да се укрие.

Вчера Софийският градски съд прие, че няма опасност Васил Божков да извърши ново престъпление, но може да се укрие и така го остави в ареста. В съдебната зала от прокуратурата се чуха твърдения за бизнес комуникация на Васил Божков с руски граждани, които са в санкционния списък на ЕС, като ръководителят на частната военна групировка "Вагнер" - Евгений Пригожин и Аксей Гарбер, бивш шеф в "Роснефт". 

Адвокатът на бизнесмена Георги Гатев изключва възможността прибирането на Васил Божков в България да е свързано със сключена сделка с някого.

"Няма никаква сделка. Това мога да ви го гарантирам. Знам какви мерки бяха предприети за неговото идване в България, знам какви бяха причините и пречките той да не може да се върне своевременно, знам какви молби е пускал, до кого ги е пускал, така че няма никакви договорки, това което го пишат ваши колеги в медии с някакви колаборации, сключена с определени хора, политически сили, това са измишльотини. Ако беше така, нямаше да бъде задържан вчера", каза Гатев пред Нова телевизия.

Той посочи, че не е коментирал с клиента си дали ще свидетелства срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Самият Божков беше лаконичен пред медиите на излизане от съдебната зала и нарече "глупости" твърдението на прокурора Ангел Кънев, че е имал контакти с Евгений Пригожин и други руснаци от санкционния списък. По-късно той излезе с пост във Facebook, в който написа: "Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани".