Васил Божков има в актива си 20 обвинения по 3 дела, повдигнати още през 2020 г., но те са задочни, защото той вече беше напуснал страната и се укри в Дубай. За завръщането на бившия хазартен бос и бивш собственик на футболния клуб "Левски" се заговори около кризата на върха на прокуратурата.

Тогава - отново във Facebook, както и днес, когато обяви за завръщането си, Божков каза по адрес на Иван Гешев:

"Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец".

По време на процедурата по предсрочно прекратяване мандата на вече бившия главен прокурор, Божков поиска да се върне като защитен свидетел срещу експремиера Бойко Борисов. Евентуалното му непосредствено свидетелстване, че е давал пари на Борисов чрез пиара му Севделина Арнаудова, по искане на ексфинансовия министър Владислав Горанов - заради което тримата бяха в ареста за 24 часа по време на управлението на кабинета "Петков", обаче не променя обстоятелството, че Васил Божков има още куп дела.

Затова и щом кацне на летище София - още при граничния контрол, той трябва да бъде задържан до 72 часа по делото за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, да бъде отведен в сградата на Националното следствие, където в присъствие на адвокат да му бъде повдигнато обвинение, да даде обяснения, ако прецени и след това да бъде изправен пред Софийския градски съд, който да реши да остане ли той за постоянно в ареста.

В случай, че Божков не бъде задържан, прокуратурата е в готовност да поиска задържането му по т.нар. "хазартно дело", от което започна всичко. По него той е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления, обобщава БНР.

Срещу Васил Божков се води и още едно дело - за насилствени криминални действия - побои, закани за убийства и даже убийства. То беше замразено, защото нямаше как бизнесменът да бъде разпитан, което, ако се върне, вече може да бъде направено.

Божков беше разследван задочно - при това по глава Първа - престъпления срещу Републиката, че е финансирал протестите през 2020 година срещу Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай него бяха обвинени и прекараха известно време в ареста негови близки, както и негови бизнепартньори.

Божков от своя страна твърди, че е бил жертва на престъпление, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. По случая работи Софийската градска прокуратура, но по делото развитие няма именно заради факта, че Божков не беше в страната.

Бизнесменът беше един от първите трима българи, заедно с Делян Пеевски и Илко Желязков, попаднали в първия списък "Магнитски". Там за него пише, че той е "български бизнесмен и олигарх, няколкократно подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта.

Божков планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.

Във връзка с тези твърдения, във второто издание на списъка "Магнитски" попадна и бившият финансов министър от кабинета на ГЕРБ - Владислав Горанов.

Медиапул пък съобщи още в началото на август, че прокуратурата е спряла едно от делата срещу хазартния бос. Най-голямото дело срещу Божков е за неплащане на стотици милиони данъци, но то не е спирано. От него обаче още преди години бяха отделени материали и бе образувано и друго разследване - за т.нар. криминална част. По него се разследва престъпна група за убийства, изнудвания, изнасилвания и др.

Прокуратурата никога не е съобщавала за какво точно се разследва Божков по това дело. Има само неофициална информация, че става дума за покушенията срещу неговите бивши конкуренти в хазартния бизнес Йордан Динов, застрелян в центъра на София през 2012 г., и Манол Велев, по когото бе стреляно през 2007 г. След това той изпадна в кома и почина през миналата пролет.

По това дело Божков е обвиняем като подбудител. Според прокуратурата има данни за подбудителство и към убийствата на още двама души, чиито инициали са А.П. и Б.С. При гледането на мерките за неотклонение на част от арестуваните покрай Божков през 2020 г. се говореше за свидетелски показания, които го свързвали с неуспешния атентат срещу Алексей Петров, извършен през 2015 г. За него бе осъден украинецът Роман Логвиненко, пише Медиапул.