Хора със сериозни алергични реакции не бива да се ваксинират с препарата на "Пфайзер" и "Бионтех", заяви британската агенция за лекарства и здравни продукти, съобщи БНТ.

Предупреждението идва след два случая на алергични реакции при ваксиниране вчера. Случаят им се разследва. Двамата пациенти са здравни работници, с тежки алергии, носели са си писалки с адреналин. Получили са анафилактичен шок малко след поставянето на инжекцията и сега се възстановяват.

Подобни случаи не е имало при клиничните изпитания.

Д-р Джун Рейн от Агенция за лекарства и здравни продукти във Великобритания коментира: "Разгледахме два случая на проявена алергична реакция. Знаем от обширните клинични изпитания, че подобен ефект не беше известен, но на базата на сегашния ни опит с уязвимите хора отправяме предупреждение към групите, определени за ваксиниране с приоритет".

Предупреждението на британския регулатор да не използват ваксината е към хора с тежки алергии към лекарства, храни и ваксини. 

Само около половината от американците искат да се ваксинират срещу COVID-19, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че резултатите от анкетата са били публикувани в момент, когато отделните щати се подготвят трескаво за месеци на масова ваксинация на населението, която може да сложи край на епидемията в страната.

Около половината от участниците в допитването, проведено от социологическия институт NORC за Асошиейтед прес, са готови да се ваксинират. Приблизително една четвърт не са сигурни, като възнамеряват да изчакат.

Според експерти трябва да се ваксинират най-малко 70 процента от американците, за да бъде постигнат така нареченият стаден имунитет. Ширещият се в Съединените щати скептицизъм, дължащ се на безпокойствата на мнозина за потенциални рискове за сигурността, може да навреди на борбата срещу новия коронавирус, който причини смъртта на близо 290 хиляди души в страната, отбелязва АП.