90-годишна британка стана първата в света, ваксинирана срещу COVID-19. Маргарет Кийнън каза, че "това е най-добрият подарък за ранен рожден ден, който бих могла да си пожелая".

Г-жа Кийнан, която живее в Ковънтри в продължение на шест десетилетия, но произхожда от Енискилен, Северна Ирландия, получи ваксината от медицинската сестра Мей Парсънс в градската университетска болница в 6,31 ч. местно време.

Така тя стана първата, която е ваксинирана с препарата на "Пфайзер" извън клинични изпитания.

Още снимки вижте тук>>>

"Очаква се до края на седмицата ще бъдат доставени 800 000 дози. Ваксинацията започва днес в 50 болници в Англия", заяви пред БНТ Емил Русанов, който издава българския вестник в Лондон.

"А от 14 декември общопрактикуващите лекари ще поставят ваксината в над 1000 дистанционни центъра в страната. Това е най-голямата логистична операция на острова и е под контрола на британското разузнаване", допълни той.

Транспортирането се извършва от армията с военни самолети, които доставят ваксината от Белгия.

Снимка: БТА/AP

"60% от населението приема позитивно новината за ваксинация. И тук има негативно настроени, страхуват се от странични действия на ваксината, въпреки че изследванията показват, че те са минимални и не са толкова тежки. Но хората са готови да се ваксинират", категоричен беше Русанов.

Първите, които ще получат препарата на "Пфайзер" във Великобритания, са хората над 80-годишна възраст и лекарите в болниците.

С програмата за масова имунизация Великобритания стана първата държава в света, която използва ваксината. Тя обаче не е задължителна.

Ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс заяви, че "това е повратен момент в битката срещу коноравируса".

Той отбеляза, че ваксинирането ще продължи поне до следващата пролет и предупреди хората междувременно да бъдат много внимателни.

Снимка: БТА/AP

От Световната здравна организация (СЗО) пък заявиха, че ваксината срещу Covid-19 не трябва да бъде задължителна, освен при специфични професионални условия.

Майкъл Райън, директор по въпросите на спешните санитарни ситуации към СЗО, каза, че появата на ваксини е добра новина и подчерта, че е по-добре да се разясняват предимствата на ваксините, вместо те да се правят задължителни.

Снимка: БТА/AP

По-късно и първият мъж във Великобритания получи ваксината срещу Covid-19. Той се казва Уилям Шекспир.

81-годишният пациент от Уорикшир също бе ваксиниран в университетската болница в Ковънтри.

Той е сред първите пациенти в страната, получили имунизацията, която ще трябва да бъде повторена след три седмици.

"Ваксината ще започне да се прилага на колкото се може повече хора от днес", обяви министърът на здравеопазването Мат Ханкок и нарече днешния ден "V Day".

Снимка: БТА/AP