В интервю преди няколко дни за "Дейли телеграф" Константин Димитров заяви, че България е използвана като изкупителна жертва от британски политици. Той определи представянето на сънародниците във Великобритания като "обидно", а понякога "граничещо с клевета".

Днес посланикът ни в Лондон продължи коментара си пред българската информационна агенция:
 
„Българските граждани, които не са имигранти, а граждани на Европейския съюз, които имат право да пребивават и законно да работят във Великобритания, ще продължат да идват във Великобритания до тогава, докато има търсене на техния труд: от най-високо квалифицирани лекари, инженери, финансисти, банкери до берачи на плодове и работници в строителната промишленост. Този процес е подчинен на логиката на пазарните отношения и е в съответствие с договора на Европейския съюз от Лисабон.”
 
Константин Димитров категорично заяви:
 
„Ние ясно заявяваме, че няма да позволим да има дискриминационно отношение по отношение на български граждани, че те трябва да бъдат третирани равноправно като всички европейски граждани, да имат всички права според Лисабонския договор на територията на Обединеното кралство. Ние винаги подчертаваме, че нашите сънародници трябва стриктно да изпълняват действащото законодателство в Обединеното кралство и тогава вече те ще имат и пълната защита на българската държава по отношение на техните права.”
 
По думите му, статистиката показва, че до този момент няма случай, в който ако български гражданин представи всички необходими документи, да не е получил, макар и с леко закъснение разрешителното си за работа.
 
„Защо? Отговорът е много прост – защото в определени ниши, които са строго определени от статистиката, има нужда от труда на други граждани от Европейския съюз, в частност България. Това е строителството, медицинските услуги, както казах, няколко други висококвалифицирани професии”, каза още той.