В полунощ в християнските храмове прозвуча традиционният поздрав „Христос Воскресе” и с него вярващите ще се поздравяват в следващите 40 дни. Във всички храмове на Българската православна църква беше отслужено Великденско Пасхално Богослужение. 

Седмицата след Великия ден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови целия български народ по време на богослужението за Второ Възкресение в митрополитския храм „Св. Неделя” в столицата.

Призивът на патриарх Неофит към християните по случай Великден засегна страданията на хората, тревогите и липсата на вяра като причина за упадъка на обществото.

Земният живот на спасителя е бил изпълнен с трудности. Нищо в живота на хората, не може да се сравни със страданията на Спасителя. Когато ние преминаваме през трудности и изпитания, трябва да помни, че пътят ни ще завърши с възкресение. Понякога ни връхлитат душевни тревоги и безпокойство. Живеейки със злобата на настоящето ние сме склонни да забравим най-важното -спасението на душата. На мнозина от нас не достига дух на търпение и прошка. Отсъствието на вяра е причина за упадъка на обществото. За да имаме бъдеще, вярата трябва да стане водеща в нашия живот. Възкръсналият Христос Спасител призовава всички да приемат в сърцата си любовта. В тази нощ отправяме пожелание към всички да пазим вярата, да бъдем милосърдни и състрадателни и тогава нашият живот и живота на обществото ще бъде друг. Христос Воскресе!”, каза пред вярващите българският патриарх.

В събота българска църковна делегация, водена от пловдивския митрополит Николай, донесе от Светите места в Йерусалим частица от Божествения огън за пасхалното богослужение. Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит прие Благодатния огън в столичния храм-паметник „Св. Александър Невски”.

В Москва руският патриарх Кирил отслужи литургия, на която присъстваха президентът и премиерът на Русия. Няколко хиляди души дойдоха в катедралния храм "Христос Спасител" за богослужението, извършено от патриарха на Москва и цяла Русия. Владимир Путин, Дмитрий Медведев и кметът на Москва Сергей Собянин също бяха в най-високата църква в Русия, която се намира в съседство с Кремъл. Великден отбелязват 89 процента от руското население.

За Великден в столицата на Украйна посрещнаха Благодатния огън от Йерусалим в Киево-Печорската лавра. В този ден вярващите се обръщат и към хората в нужда. От настоятелството на манастира казаха, че тази година са приготвили 800 козунака, половината от тях са за сиропиталищата, за бедни хора и за инвалиди.

В Египет коптите също отбелязаха празника на фона на нарастващо напрежение между хора с различно вероизповедание. Папа Тавардос Втори разкритикува президента на страната Мохамед Мурси за реакцията му по време на събитията миналия месец, когато няколко души загинаха при прояви на насилие на верска основа.

Папа Франциск поздрави християните от Източните църкви, които празнуват Великден, следвайки юлианския календар, съобщи радио „Ватикана”.

„Днес Източните църкви, които следват юлианския календар, отбелязват Великден. Искам да изпратя към братята и сестрите своите поздравления, като обединя цялото си сърце с тях в радостното приветствие: „Христос воскресе!”, подчерта католическият понтифик преди традиционната си неделна молитва на площада „Св. Петър”.

Папа Франциск се помоли всички християни да получат дара на Светия дух, особено тези, които отбелязват Великден в условията на изпитания и страдания”.
 
Президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел поздравиха православните християни в САЩ и в целия свят по случай Великден, предаде ИТАР-ТАСС. В изявлението, разпространено от белия дом, Обама потвърди също "привързаността си към защитата на човешките права, включително свободата на вероизповедание".