Очакваният за деня потенциал за замърсяване е висок в кварталите "Павлово" и "Хиподрума" (от 161 до 200 mg/m3 при норма 150), умерен в "Дружба" (51 - 100), среден в "Надежда" (101 - 150).

Столична община призова жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт.

Общината призова и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Столичният инспекторат, съвместно с РИОСВ, прави извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Пътна полиция при СДВР пък извършва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка.

Пускат ”зелен билет” за 1 лев при мръсен въздух в София >>


Мерките на Столичната община за въздуха не обхващат главния замърсител – нерегламентираните начини за отопление”, категорични са граждани от кварталите „Красна поляна” и „Западен парк”, където от години се оплакват от замърсяването, предаде bTV.

„ Всичко, което се събере и не може да се върне на вторични се изгаря, просто за да бъде изгорено. Свидетели сме на социален проблем от едни гета, който влияе на въздуха в столицата”, категоричен е Симеон Серафимов, жител на "Западен парк". По думите му има решение на столичната пожарна, че постройките в тези гета, които замърсяват най-много въздуха, са пожароопасни и няма как те да бъдат газифицирани.

„В бюджета на общината за 2018 г. няма мерки за събаряне на постройки, няма мерки за строене на нови социални жилища, няма програма как ще се отопляват те”, допълва Цветан Фиков от „Красна поляна”. Той поясни, че в неговия квартал масово се горят дрехи втора употреба, защото един килограм от тях струва 0,49 лева.

„Старата дограма също не се използва вече за отопление. Около 30 лв. струва един кубик стара дограма. За 30 лв. се купуват 70 кг дрехи”, допълни Фиков.

Двамата добавиха, че отделяните във въздуха вредни емисии няма как да бъдат измерени от станциите на СО, защото става въпрос за т.нар. нефини прахови частици и отровни газове, които се получават при изгарянето на пластмаси и други.

Жителите и на „Красна поляна”, и на „Западен парк” готвят протести в началото на февруари с искания за продължителни мерки срещу мръсния въздух в столицата.