Призоваха столичани да слязат от колите

Превишени са нивата на фини прахови частици (ФПЧ) в София днес, съобщи Столична община и отправи редица препоръки към гражданите.

Обратно в новината

Коментари - Призоваха столичани да слязат от колите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Говорим за въздухът , който дишаме всички , а не кой е с по-дълбоки корени ! Пример Надежда - елате и вижте какви тежки въглищни облаци бълват от мощните комини на имението на фамилия известни архитекти и техния известен син и борец за правда - те са от поколения кореняци в района, а в околните панелки хората не могат да си поемат въздух нищо , че са на парно и не се знае от къде са !Жестока смрад идва и от останалите къщи , обитавани от поколения !

Да си спрем колите в центъра и около него, да оправим въздуха на "Павлово", "Хиподрума" и на "Красна поляна"! Идиоти! Колите не бълват сажди и прах. Мийте ги тези улици всяка нощ, както беше през презрения соц!

Да слезна от колата аз и детето ми , за да ги вдишваме вместо да стоя в колата където имам филтри с активен въглен и не ги вдишвам ... много полезен съвет.

Значи,ние слизаме от колите и търгваме пеша,а човекоподобните необезпокоявани и безгрижни тровят въздуха на данъкоплатците,дето ги хрантутят

че общината вдигна Незаконно цената на билета, и въпреки решението на съда продължава да я поддържа . И да се прави на улава. Фандъкова с тази си лакомия за пари качи хората на колите! А сега лелеле мале, фалшиво извива глас за мръсния въздух. Какъв зелен билет - цената от 1.60 е незаконна, но общината обжалва, съда насрочва заседания по едно на година и фандъчката цица нашите пари. Това е жалката истина! Лицемерието и алчността на подставеното лице на ББ е отвратително.

Няма такава държава! Докато тече оспорването вместо да се стопира изпълнението на едно незаконно решение, то се изпълнява. Кой ще ни върне парите ? Кой ще ни върне парите от незаконното увеличение на Свинетките - НЕ не сме забравили !

Единствените автомобили, дето генерират финни прахови частици са дизелите с директно впръскване, които са без филтър за тях. Бензиновите не генерират такива. Та какво ще постигнат с това ограничение, още повече, че се вижда, че проблема не е в център?

дали и европейските ни гости, ще да тръгнат с колелетата ..м?

Как хубаво и спокойно се кара сега в София! Оставете си колите и другата седмица!

Който иска да се вози на магаре, ще трябва да му диша пръднята!

затова ли днес на нашата улица имаше повече коли от всякога хиподрума до 51у-ще-в 12 часа

"""""Призоваха столичани да слязат от колите"""""Няма да е лошо да призоват циганите да престанат да горят ,стари дограми ,поливенилхлоридови отпадъци, стари гуми ,да престанат да секат дървета в арковете и да горят пейки от градинките и ефекта ще е по-голям

НАЛИ ИМАМЕ АЕЦ БЕ, ЗАЩО СЕ ТОПЛИТЕ НА ДЪРВА ОЩЕ

някаква възможност на такива печки да се слагат филтри на кюнците, спонсорирани от общината? Иначе при нас въздухът мирише основно на бензинови изпарения- трошките имат ли задължително монтирани работещи катализатори или не?

който се топли на автомобилни гуми или на брикети, не знам от коя кола ще слезне

" Превишени са нивата на фини прахови частици (ФПЧ) в София днес" а после: "Пътна полиция при СДВР пък извършва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка." К'ВО ОБЩО ИМАТ ФИНИТЕ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ С ГАЗОВЕТЕ НА АВТОМОБИЛИТЕ !?!?!?!?!? ТИЯ ИЛИ СА МНОГО ПРОСТИ, ИЛИ ...АБЕ ПРОСТИ СА!

Чрез скъпия билет да се накарат хората да харчат повече акцизното гориво и да се пълни хазната. Сега по някаква причина, вероятно от Брюксел са открили мръсния въздух точно за българското председателство и се чудят калинките как да угодят. Нищо чудно само с някоя пушилка по медиите.

Първо Фандъка!

как да слезем от колите като е по евтино и по удобно

Да се мият улиците.А не да се хвърля пясък и после колите били виновни.

Прочетете за "Големият смог" в Лондон през декември 1952, когато загиват 12000 души. Така ще разберете за Законът за опазване чистотата на атмосферния въздух в Лондон, или как се решава наистина проблем!

С моля и ако обичате , няма да стане :))

Великобритания: През 1956 година със закон се забранява изхвърлянето в атмосферата на "черни сажди", а от 1968 година на британците в големите градове им е забранено да се отопляват с дърва или брикети.

Един пътнически или карго самолет при излитане изгаря около 2 тона керосин. При 20 полета дневно това са над 40 тона гориво. Ако средната дистанция в София е 5 км сутрин и 5 км вечер то един автомобил при градски разход 10 л./100км изгаря под 1 кг.дневно. Тоест само от летището идва замърсяване равно на 40000 автомобила. В натоварен ден може и 2-3 пъти повече, което е половината автомобилен трафик в София, та не е ли хубаво да забранят и самолетите?

къде другаде самолетите минават над града

Законът за опазване чистотата на атмосферния въздух в Лондон (актове от 1956 и 1968)!

"Така е по белия свят." И къде има ТЕЦ за отопление като в България, навсякъде са локални, не се пренася пара на 20 километра с огромни загуби .

В Германия!

ТЕЦ на метан не генерира прахови частици!

Предлагам всички от Софийска община заедно скмета да слязат от колите, последвани от министерски съвет и всички министерства , начело с министрите и министър председателя, последвани от Парламента - всички 240 неграмотника и всички държавни коли да се продадат, за да не г изкушават

Единственото истинско решение е пълна забрана за отопление с печки на дърва, нафта, въглища, пластмаси и т.н. Така е по белия свят. Който не може да устиска, се мести да живее извън града, и акотам е разрешено се топли както реши. Всичко останало като мерки е за отчитане на дейност!

"Така е по белия свят." И къде има ТЕЦ за отопление като в България, навсякъде са локални, не се пренася пара на 20 километра с огромни загуби .

А забрана да се яде фасул, няма ли да има ?

Иди в Лондон, Париж, Берлин, Амстердам и т.н, и запали печка в къща, от комина на която да започне да излиза черен дим и виж какво ще ти се случи!

А за качеството на горивата продавани на бензиностанциите проверки кога? Защото автомобилът ми работи съвсем различно с гориво заредено от ОV в Австрия и такова заередено от същата OV в София.

Моята кола харчеше 2 литра по-малко в Германия.

да дадат личен пример.Данка от Белчин да слезе от мерцедесчето и всички останали разни депутати/ки,министри/ърки,всички от бранша да дадат личен пример.

Я спрете ТЕЦ овете ефекта ще е по голям.

И самолетите !!!

пфффф, никАкъв ефект нема от такъви призиви. язе сам с нова s класа 2016. но я карам само на далечни дистанции, тъпанаре просте! в останалото време съм пешеходец, на еколело (имам два, цървули глупави), метрото и в краен случай такси... ама вие не мое разберете щото нема с кво! >< >< >< :-)))

edor

Нормата не е 150, както пише тук, а до 40 за PM10 и до 20 за PM2.5!!!

Призовавам гражданите и селяните обитаващи София, да слезт от колите си, да ги разглобят разделно и да ги предадат за вторични суровини.Това ще подори много екологичността на Столична община и по причина, че ще остана да се движат по улиците на нашат любима столица, само градския транспорт и автомобилите от сметосъбирането, строителната механизация, бетоновози, трактори, багери, валяци, товарни автомобили с арматурно желязо, автокранове и тук таме някой ТИР.

Това за горенето на дрехи втора употреба трябва да го напишат по западните вестници!!! А иначе - в Германия имам познати германци, които се възмущават, когато някой гори вестник в камината, защото мастилото е отровно. И по принцип са прави, но трябва да видят как е в бедните страни. И какво се случва с платмасите, които предават за рециклиране - изгарят ги, защото в 99 процента е невъзможно да ги рециклират.

...избирането на София за столица и развитието й като голям град е едно от най-неправилните решения на нашите предци,което не можем да спрем и продължаваме пагубната тенденция. В това висококотловинно поле не трябва да се развива голям град заради многото проблеми ,които създава климатичната инверсия особено зимно време. Качете се до Симеоново или Драгалевци и погледнете от там на какво прилича София - мръсен леген с накиснати мръсни чорапи! От политическа гл.т. също избирането на София за столица е неблагоприятно заради доминиращия шопски елемент във вътрешната и външната политика и развитието на страната ни. Мрънкащата под носа си Фандъкова няма вина,но честно трябва да признае,че проблемът е почти нерешим и да престане да имитира дейност не само в това отношение и да спре саморекламата си,която демонстрира ежедневно.

Епааа мащай се от тука...

За съжаление си много тъп, София е избрана за столица поради една много важна стратегическа причина -лесно се отбранява! А и е било предвидено да е в средата на държавата, когато се присъединят още територии от съседните държави, които са населени сбългарско население. За съжаление е факта, че от селяните не се очаква никаква стратегия- те живеят ден за ден и от селскостопански сезон, до селскостопански сезон.

Колите в София генерират около 7% от ФПЧ. Може би още 7% от останалите МПС-та, които едва ли ще спрем с призиви да карат бетона с градски транспорт или да зареждат магазини с тролея. 80% идва от горенето - на боклуци, въглища, дърва . . . тия 60 000 домакинства + 10 000 тъмнозелени огнища

Абсолютно правилно! Мерките, който Столична Община коментира и широко прокламира напоследък не включват никаква борба и справяне с горенето на отпадъци за отопление, което се случва основно в гетата, както и забрана на продажбата и използването на нискокачествени дърва и въглища. Познайте защо - ми много просто нали на хората от гетата се разчита основно да гласуват за Герб. Освен това останалите мерки ще налеят пари в нечии джобове и ще настроят хората едни срещу други, а от Герб ще печелят време като замазват очите на хората с неефективни мерки. Истината е, че колите замърсяват не повече от 20%. Останалото е от изгарянето на отпадъци и лоши дърва и въглища. Всички измервания показват, че най-високите замърсявания на въздуха са късно вечер и през ноща, когато трафик няма, но хората са си по къщите и горят каквото им попадне. Това е сравнимо с геноцид! Хора не мълчете повече, децата ви се тровят!

Най-елементарното, близко до акъла и лесно изпълнимо е Столична община да отвори пунктове за безплатни маски, стига да имаш поне малко акъл и да те интересува, недрага ми кметице!

ХАХАХАХА голям виц "Общината призова и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление." Излиза че хората от спортна злоба цепят дърва и влачат въглища. ХОРАТА АКО МОЖЕХА ДА ИЗПОЛВАТ ЕЛЕКТРИЧЕСТО ЩЯХА ДА ГО ПРАВЯТ !!!!!!!!!

На село се живее с много по-малко пари. Хората, като не могат да си плащат тока, са ходят на село - там да си горят дървата. Къде е проблемът?

да бе да... той тока там е с по-ниска цена...

Аз съм кореняк Софиянец и нямам село нито баби и дядовци даже и вила нямам извън София. Така че целогодишно си живея и плащам всички данаци в София. Това не означава че човек като живее в София не може да има финансови затруднения. София не е само за богати граждани и селяни както си го представяш !!!!!!!

Призив: Качвайте те се пак на колите, от утре грипна епидемия и ваканция е обявена в Област София-град, не ползвайте градски транспорт поради риск от разпространение на епидемията. Увеличавам билетчето на 2,60 и обявявам безплатни синя и зелена зони в София.

не може ли да се организира на морето лятото софиянците да ходят в Гърция. Така ще мога да пътувам по Тракия като европеец и няма да им търпя селските простотии точно в почивката си.

като този форум става морето, същото е! не се трае! До дивотия, селяниа, снобарщина, надскачане...

Постройте АЕЦ и смъкнете цените на тока както при социализма и всички ще минат на ток. Толкова е просто.

построй бе! да та ...в строителя. Или да ни приберете паричките?

тва софиянци сте направо болни бе ! то бива комплекси- то големи гражда не сте бе - то не са обиди на селтак и селяк, то е чудо... Нормален диалог може ли да водите тук бе! Все сте по- големи от другия, все сте с по- синя кръв и възпитание. По шосетата ви познавам без да ви гледам рег. номера на колите, личите си отдалече!

стига с провансалските комплекси! тия дето не ги гледаш са от вашто село.

всичките сте такива, без изключение! айде моля ти се!

Тук май всеки обвинява другите - шофьорите твърдят, че не са виновни колите, трафикът и задръстването, въглищата били ... Отопляващите се на въглища твърдят, че точно колите са най-големият замърсител. Истината е ,че всички сме виновни, всеки си гледа от неговата камбанария и не би си нарушил комфорта. Защото видиш ли другите пак ще се возят на колата и ще си горят въглищата.. Егоизмът ни е проблемът на нас. Без значение кореняк софиянци или кореняк провинциалисти. И очакваме, че общината и управляващите ще направят нещо за нас... отделно че техните мерки са "миж да те лАжем", колкото да кажат, че има такива.

Погледнете какъв черен дим излиза от кумина на ТЕЦ какво ли се гори там? пак мамите народа нещастни кумуняги от гербаджиите болест сте вие герб-Гастроезофагеалната рефлуксна болест.

Слезте от колите и си платете билетче по 1.60. Нали трябва да си пълня джобовете, а има и да отчислявам за тартора. Лятото ще ви направя билета 3 лева, че шефа ме натиска за постъпления.А вие ако искате се оплаквайте на арменския поп, той ще ви чуе.

фандък чистете улиците както по време на социализма и няма да има прахови частици, за разлика от тогава сега се плаща един куп такси, зони, винетки, данъци и пак е по-мръсно, поучете се от миналото където бяхме в пъти по-добре, а не само да ляляте по краваската свирка

maniana

Защо да слизам, нали си платих еко-таксата, когато си купих автомобила? Освен това имам всички защити, които се изискват?

Крайно време е да променим столицата (Пловдив, Ст.Загора...), ама софиянци пак няма да са доволни, селяните ще избягат от София, далавера от наеми няма да има...

то па едни плащачи са селтаците...остави се!

Ако примерно Ст. Загора стане столица, старозагорчани на теб ще ти викат "селтак".

Ако застанем пред Московска 33 дали и общинарите са слезли от колите си начело с вожда Данчето.Трябва да се дават положителни примери от управляващите, най-вече от общинските чиновници.Всички на велосипеди за да се оправдаят тези безмислени велосипедни алеи с които допринесоха за задръстванията и увеличение на вредните газове.Примери дал Господ.ул.Г.С.Раковски, бул.Витоша, бул.Прага и т.н.Вместо да облекчат движението колите работят на място и бълват ли бълват изгорели газове.Пред Министерство на финансите платната от две стават едно и задръстването е до площад Славейков.Само празноглавци могат да измислят подобна схема.

и ти си софиянец колкото и каскета ти!

Това , че си от село е ясно като бял ден.Явно не познаваш София и затова не знаеш за какво става дума изобщо.Седи си на село и си караи велосипеда по площада.