Имотът, в който се намира детското заведение, е реституиран и днес
трябваше да бъде предаден на собствениците, а 104 деца да останат на улицата.
"Ние сме коректни граждани, които си плащат данъците и не можем да допуснем децата ни да бъдат изхвърлени на улицата. Ние също ще си търсим правата по съответния ред", коментираха родителите, барикадирали входа, предаде БГНЕС.
"Това е недопустимо, а разказът за Андрешко е много романтичен", каза пък от своя страна съдебеният изпълнител Захари Димитров, който поиска полицаите да му осигурят достъп, но това така и не бе сторено. Той се закани, че ще си свърши работата утре, но в отговор на това родителите заявиха, че ще идват всеки ден, за да му попречат.
За идването на съдия-изпълнителя майките и бащите не били информирани и научили от медиите. От своя страна Захари Димитров посочи, че общината е имала цял месец да изпълни доброволно решението на съда.
Последното съдебно решение в полза на наследниците на имота е от декември 2007 година. Заради нехайството на служителка в правния отдел Община Варна пропуснала законния срок да обжалва. Юристката била дисциплинарно уволнена, но съдът я връща на работа. Оттогава общината е направила четири безрезултатни опита да възобнови делото. Иван Велинов от правния отдел на общината коментира, че за това време администрацията е подала 4 жалби за спиране на решението, но без успех.
В съдебния процес през всичките години според юристи има и престъпни действия, затова са сезирали прокуратурата. От общината продължават да водят преговори със соствениците. "Мислили сме за наеми, мислили сме за оставането на децата, но, сами разбирате, че това може да стане само с решаването на въпроса тук със собствеността", каза зам.-кметът на община Варна Коста Базитов пред БНТ.
От дирекция “Образование” обаче признаха, че ако детската градина бъде
затворена, вероятно няма да могат да пренасочат всичките  деца  в други детски заведения.
Според родители исканият наем за детската градина от страна на собствениците на имота е 30 000 лв. месечно. Съдебният изпълнител не отрече, че това също е вариант за решение.
Вижте снимки