В присъствието на много ученици, в залата на Дом на културата в Кърджали бе официално открито петнадесетото издание на Европейски екологичен фестивал "Зелена вълна - 21 век".

Вижте снимки от събитието >> >> >>

Присъстващите бяха приветствани както от инициаторите на форума, в лицето на адв. Цветан Цветанов, управител на фондация Европейски екологичен фестивал, така и от домакините, в лицето на Ширин Сюлейман - директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинска администрация.

Снимка: Европейски екологичен фестивал

Адв. Цветанов изтъкна необходимостта от това да се открояват и назовават проблемите в областта на екологията, която по думите му "иска дела".

"Нашите усилия са насочени към това да превърнем община Кърджали в чисто и подредено място за живеене. Надявам се този фестивал да ни направи по-отговорни по отношение опазването на околната среда и да ни помогне да мислим зелено", каза Ширин Сюлейман.

След официалната част, двудневният фестивал продължи с прожекция на късометражни филми на екологична тематика, които продължават и в момента. Проведе се и практическо занятие на територията на Средно училище "П.Р.Славейков", при което бяха демонстрирани евакуация вследствие на пожар и действия на основните сили от Единната спасителна система - пожарна, полиция, спешна медицинска помощ и БЧК.

Снимка: Европейски екологичен фестивал

Фестивалната програма през втория ден на инициативата включва образователна дискусия и лекции за надграждане на теоретичните знания за реакция и справяне с критични ситуации от природни бедствия. Лектори са Илия Антонов, експерт сигурност и защита и старши инспектор Селяхтин Юсеин от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в - Кърджали.

Европейски екологичен фестивал "Зелена вълна - 21 век" се провежда за петнадесети път, като Кърджали е домакин за десети. Организатори са ЕК, фондация "Европейски екологичен фестивал" и община Кърджали.