Столицата ни все още не се е изчистила от замърсяването с фини прахови частици, но днес сутринта е имало спадане на замърсяването. Това каза по БНТ директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов. Надеждата е в следващите дни температурната инверсията, която шести ден е над Софийското поле, да отстъпи. Въпреки оптимистичните прогнози, в късния следобед стойностите от измервателните станции отново тръгнаха нагоре в "Павлово", "Надежда", "Хипродрума" и "Младост".

Вчера две от 24-часовите наблюдения - тези в "Павлово" и "Хиподрума", белязаха стойности на фини прахови частици около 100-120 микрограма на кубичен метър или  двойно над нормите. "Зелен билет" за пътуване обаче нямаше, тъй като за него са нужни по-високи стойности. Колкото до безплатните буферни паркинги, нямаше особено голям наплив към тях. На този на "Цариградско шосе" от около 2 хиляди места, над 480 останаха свободни.

Днес от НИМХ казаха, че вече шести ден в софийското поле продължава температурната инверсия, която предизвиква мъглата, а тя пък носи със себе си замърсяването.

"Който твърди, че ще направи въздуха в София винаги чист, лъже, защото това е невъзможно. Самите природни дадености на София са така, че нашите предци са направили града на място, което е с инверсии и за да се махне това, трябва да се махнат планините", каза проф. Христомир Брънзов.

Това, което може да се направи, е по-ниско замърсяване от колите и строителството, смята проф. Брънзов. Той коментира и защо в "Павлово" се отчитат най-големите замърсявания през тези дни:

"Павлово е особена точка, защото е на бул. "Цар Борис III". Тази станция е точно до булеварда и тя просто реагира много на трафика на колите, който е на 20 метра от нея".

Според синоптика Анастасия Стойчева от НИМХ, въздухът в София обикновено се изчиства, след като задуха северозападен вятър и температурите паднат. Нейната докторантура е била върху мъглите в Софийското поле, а изводът е че преди то е било по-замърсено.

"Стигнахме до заключението, че след затварянето на металургичния комбинат "Кремиковци" - това е 2006-2007 г., докато се изчисти атмосферата малко, очевидно следващите години честотата на поява на мъгла е доста по-малка", каза Анастасия Стойчева.

Според проф. Брънзов пък в последните пет дни изобщо не е имало стойности от пет или двайсет пъти над нормата, както се твърди, просто се забравя, че измерването е 24-часово. Колкото до измерванията от неправителствени организации, той твърди, че те не са достоверни.