Безплатни буферни паркинги и готовност за пускане на зелен билет - това са мерките, които се вземат от Столична община заради мръсния въздух днес. Зелен билет ще бъде въведен при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения. Депутатите от ГЕРБ пък ще внесат в парламента предложение за инкриминиране на горенето на отпадъци, като наказанията могат да стигнат до влизане в затвор.

За трети пореден ден станциите за отчитане чистотата на въздуха в София констатират замърсяване с фини прахови частици над нормата от 50 микрограма на кубичен метър.

По данни от сайта на общината, най-тежко е положението в Павлово, Хиподрума, Надежда и Младост. Гражданската платформа air.sofia.bg отчита в пъти по-силно замърсяване.

Oсвен в София, високи нива на фини прахови частици има още в Пазарджик, Кюстендил, Благоевград, Враца и Ямбол.

На този фон в 13 области на страната е в сила жълт код за мъгли и опасна намалена видимост. Предупрежденията са валидни за цяла Западна и Централна Южна България.

Към 8 часа сутринта един от най-големите буферни паркинги в столицата - този на Цариградско шосе е запълнен на половина. Има над 700 свободни места за паркиране.

Според експерти причината за гъстия смог, който обхваща столицата ни в студените зимни дни е свързан с така наречената температурна инверсия.

Градът се намира в котловина, за която е характерна така наречената температурна инверсия. Явлението задържа топлия въздух високо в атмосферата, той от своя страна не позволява на фините прахови частици и коктейлът от газове да напуснат града и ги задържа в смог.

Така на практика София попада под похлупака на мръсния въздух, докато не се появи вятър.

Проф. Христомир Брънзов - директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) заяви пред БНР, че от вчера вечерта два пъти е спаднало замърсяването на въздуха в София. Очакваме днес да започне процес на очистване. Надявам се утре, с помощта на вятъра и лек валеж следобед, да се поизчисти малко градът, каза проф. Брънзов.

"Разчитаме първо на природата - природата е тази, която се самоочиства. Тя създава този похлупак и тя е тази, която го вдига. Ние трябва да разберем, че природата е много по-силна от нас и да се адаптираме към нея, а не да се мъчим да се борим с нея", подчерта той.

За да се тръгне към търсене на решение на проблема с мръсния въздух, първо трябва да се знаят източниците, отбеляза проф. Брънзов и добави:

"Това, което винаги ще замърсява града, са неговите собствени източници на прах - строителството, триенето на гумите в асфалта, почвената ерозия. Колкото и да се мие градът, не може да бъде измит. Винаги ще има този източник на прах. Точно този прах, който стои в града, вдига се, сваля се - той има много сериозно влияние върху замърсяването на града. Разбира се, автомобилите и битовото горене също. Има още един източник - това е външният източник на прах за града".

По думите му по-честото миене на улиците ще намали източниците на прах в града, но трябва да се работи за всеки от източниците на замърсяване.

Според него гражданските станции имат предимството, че дават пространствена представа за разпределянето на замърсяването в града, което може да помогне на властите. Той обаче не вярва на стойностите, които показват.