Мръсен въздух и нива на фините прахови частици в пъти над нормата тази сутрин в София. Данните на платформата airbg.info показват превишения от над 5 пъти в квартали като "Лозенец", "Яворов", "Дружба", "Витоша", съобщи bTV.

На сайта си Столичната община също предупреждава за евентуално замърсяване, но в пъти по-малко.

От община призовават гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление.

Председателят на комисията по околна среда в Столичната община Лорита Радева заяви пред БНТ, че показанията на станциите към 7 ч. тази сутрин са под 50 микрограма, с изключение на станцията в "Младост", където тези стойности са по-високи.

Тя цитира обобщените данни от изминалите 24 ч.

Започнахме деня с една доста смущаваща картина на нива, 2-3 пъти надвишаващи среднодневната норма от 50 микрограма. Анализът на вчерашния ден показа превишения от 150 микрограма само на станцията в "Надежда" и значително по-близки стойности на останалите станции, уточни Радева.

Тя каза, че според правилата няма "зелен билет", тъй като той може да бъде въведен, ако показанията на поне 2 от станциите в София са за нива на фини прахови частици над 200 микрограма.

Не се дистанцираме от данните на гражданските организации, но следва да се отчита, че в дните с мъгла има едно въздействие на водните частици във въздуха, а данните се нуждаят от известна корекция при анализ, коментира още Радева.

По думите ѝ най-честите нарушения са свързани с нерегламентирано горене на отпадъци.

Проучвания сочат, че през зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища.

В дни с мъгла то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва.