12-годишно е детето, което загина снощи, след като беше блъснато от лек автомобил в централната част на град Лясковец. То е карало велосипеда си по пътното платно, съобщи БНР, като се позова на Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал около 18:30 часа на оживено, но неосветено място.

Изпратено е до магазина от майка си.

Автомобилът, причинил инцидента е шофиран от 31-годишния Петър Димитров от Горна Оряховица, който е инструктор по фитнес и учител по физкултура. Той е с шофьорска книжка от два месеца, съобщават пред БНР източници от разследването.

Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. Задържан е за 24 часа.

След инцидента Лясковец настръхна, съобщи кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова.

Недоволството е не само срещу водача, но и срещу управата, която не взима мерки за осветеността и безопасността на улиците.

"Изказвам съболезнования на близките. Изключително тежък случай. Прокуратурата предприема всички възможни действия за максимално, пълно, обективно, всестранно изясняване на случая. Назначени са авто-техническа и съдебно-медицинска експертиза, които ще установят какви са причините за настъпилото произшествието. Пробите за алкохол и наркотици на водача са отрицателни. Той е задържан в РУ Горна Оряховица", заяви Даниела Хаританова от Окръжна прокуратура - Велико Търново за bTV.

Свидетел на инцидента, разказва пред медията, че с кола е преминавал кръстовището и се е чул силен удар и набиване на спирачки.

Емилия Жилиева обясни, че е спирала колите след трагедията. "Не мога да кажа колко часът е било, защото се прибирахме със съпруга ми от Горна Оряховица. Почти отминахме кръстовището и на следващата отсечка чухме силен удар и набиване на спирачки. Видяхме детето, че е на тротоара с колелото. Аз хукнах от колата без телефон, без нищо и започнах да спирам движението. Участъкът е тъмен. А по това време е час пик", казва свидетелката.

Друг oчевидец обясни, че е видял как детето лежи на земята.

Катастрофата е станала след пешеходна пътека. До преди удара спирачен път няма, той е отчетен едва след сблъсъка на автомобила с велосипеда.

Общинският съветник в Лясковец Тодор Тодоров заяви, че е действал нееднократно в посока да бъдат подобрени градските условия. "Аз съм председател на комисия по бюджет и финанси. От 2019 г. сме предлагали да се осигурят средства за подмяна на уличното осветление, за осветяване на пешеходни пътеки и за изграждане на повдигнати пешеходни пътеки с цел именно превенция на безопасността на движение. Това не беше направено и затова тази година за бюджет 2022 ние по наша инициатива заложихме 20 000 лева за 5 пешеходни повдигнати пътеки". По думите му кметицата на Лясковец каза, че нямало как да ги изпълни. "Има тотално безхаберие от едно длъжностно лице, и аз ще направя всичко, за да му се потърси отговорност", каза Тодоров.

Кметът на Община Лясковец заяви снощи, че е отсъствала по време на инцидента и все още не е запозната в детайли със случая.

От полицията уточниха, че се изясняват причините за трагедията.