Броят на училищата в "грипна" и "дървена"  ваканция рязко се увеличи през последните дни. Вчера бяха затворени 545 учебни заведения.

На 1 февруари, който се оказва най-мразовият от началото на годината, затвориха 667 училища. Най-голям е броят на школата, излезли в "дървена" ваканция, в областите: Варна  – 129; Пловдив -  62; Пазарджик – 52; Добрич  – 57; Плевен – 44;  Перник – 43; Видин –  38; Бургас – 35, и Разград - 30.

В много училища пък се учи с намалени часове.

Заради грипа днес не учат децата в 394 училища в 7 области. Най-много са в Старозагорско  – 127 училища, следва Софийска област - 91,  Бургас - 83, Монтана - 69, Пазарджик - 22, Враца и Шумен - с по едно затворено школо.

Само едно училище е затворено поради непредвидим ремонт на отоплителната инсталация и липса на гориво в Кюстендилско, показват данните на просветното ведомство.

Грипът настъпва
Грипната вълна в страната продължава да се разпространява и е възможно с прогнозираното затопляне да се разшири, предупреди главният експерт от Министерство на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. За изтеклата седмица специалистите отчитат средно за страната 140 заболели на 10 000. В районите с обявена грипна епидемия болните достигат до 500 на 10 000. В момента грипна епидемия е обявена в Бургас, Шумен и Луковит, Монтана, Стара Загора, Пазарджик и Софийска област.

"Екстремно ниските температури накараха доста хора да си останат вкъщи, особено в по-високите възрасти и малките деца. Има едно съвпадение между затваряне на училища някъде поради грип, другаде поради ниските температури, което също доведе до едно съсредоточаване на хората и до по-малко контакти. Вероятно ще намалим малко интензитета с тези температури, но няма как да спре разпространението на грипа. Очаквам, че до края на седмицата е възможно, особено при ново затопляне, да се включат в грипната вълна и други райони", каза д-р Ангел Кунчев пред БНР.

Рекорден студ

Днес в страната бяха измерени 16 отрицателни температурни рекорда, като в Севлиево бяха отчетени най-ниските стойности -  31,4 градуса.

Необичайно мразовитият ден извади от строя електрическа мотриса, която вози пътници между Мездра и Враца.
По-рано пък стана верижна катастрофа заради два ТИР-а със замръзнала нафта.
Студът блокира и буклукчийските камиони във Видин тъй като замръзнало хидравличното масло в техниката. Затова от няколко дни събирането на сметта е  преустановено, съобщиха от фирма "Титан АС", цитирани от БТА.